Investeren: belang van spreiding van investeringen

Spreiding van investeringen is nodig. Al je zaken op een paard wedden kan heel gevaarlijk en risicovol zijn. Dit kan heel goed uitpakken. Maar ook opeens door een zwarte zwaan kan alles instorten. Denk maar eens aan de kredietcrisis van 2008, de Corona pandemie of inval van Rusland in Oekraïne. Hele sectoren (banken, bouw, luchtvaart, horeca, etc) hebben complete verandering ondergaan of compleet wegvallende omzet.

Spreiding kan zorgen voor minder risico voor het geheel van je vermogen.

Spreidingsmogelijkheden

Je kunt bij spreiding denken aan:

Toepassen van spreiding

Het nadeel van spreiding is dat je van iedere vermogenscomponent waarover je spreidt kennis van zaken moet hebben. In ieder geval de basis en je leert pas echt in de praktijk.

Te veel spreiding is daarom ook niet goed. Dat kost te veel tijd om uit te zoeken. Kies daarom bewust waarover je spreiding toepast.

Een paar tips:

  • Zorg voor je eigen huis
  • Zorg voor spaarbuffer om tegenvallers op te vangen
  • Zorg voor noodvoorraad goud
  • Investeren in aandelen middels indextrackers is makkelijk en kost weinig tijd om uit te zoeken

Als je eigen bedrijf hebt, dan kun je daar alles of niets inzetten (all-in); je gaat dan al je tijd en energie daar in steken. Je wint dik, of je verliest alles. Dit kan en mag als je je bewust bent van de risico’s. Als je druk bezig bent: denk wel na om tijdig ook geld voor privé te reserveren. Investeer dan in het korte lijstje wat net genoemd is.

Investeringen die meer tijd kosten om uit te zoeken zijn vastgoed voor verhuur, obligaties, individuele aandelen, grond, enz. Voor spreiding in individuele aandelen, lees deze blog.

In alle gevallen: pas op met bitcoins, dat is een piramidespel. En pas op met opties, die kosten te veel tijd om in de gaten te houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *