Belang van spreiding in aandelen beleggingen

Spreiding tussen verschillende vermogenscomponenten is nodig en uitgelegd in deze blog.

Binnen aandelen beleggingen dien je ook te spreiden. Belangrijkste doel van spreiding is vermogensbescherming en risicospreiding.

Spreiding over sectoren

Spreid je aandelen over verschillende sectoren. Hoeveel procent van je aandelen zitten in grondstoffen, energie, voeding, high tech, industrie, consumentenproducten, luchtvaart, enz. De economie en wereldgeschiedenis kan een hele sector beïnvloeden of (tijdelijk) schaden. Denk eens aan de impact van Corona op de luchtvaartsector. Het maakt niet uit welk luchtvaartaandeel je had; ze gingen allemaal flink naar beneden in waarde.

Risico beperking

Bekijk welk percentage van je aandelen portefeuille zit in offensieve groei aandelen (bijv. high tech), en welk deel in meer passieve defensieve aandelen (bijv. voeding en supermarkt). Als je echt bescherming wilt, denk dan ook eens over beleggen van deel van aandelen in goudmijnen. Als het echt misgaat, dan zie je de goudprijs stijgen en de goudmijnaandelen ook. Tussendoor gaan die waarschijnlijk weinig rendement opleveren.

De defensieve aandelen zorgen voor een constante stroom aan dividend. Ga er bij een crisis maar wel vanuit dat ook de dividenden van de defensieve aandelen terug gaan naar ongeveer de helft. Of beleg deel in de Dividend Aristocrats die bijna nooit teruggaan in dividend.

Spreiding over landen

Denk na over spreiding over landen. Denk naast Nederlandse aandelen ook eens aan investeren in Franse, Duitse en Amerikaanse aandelen. Niet altijd hebben alle landen dezelfde problemen. In 2009 was dit met de bankencrisis wel het geval. Maar lang niet altijd heeft een probleem in Europa invloed op Amerika en andersom.

Spreiding middels indexbeleggen

Indexbeleggen is een goede en eenvoudige manier om te spreiden. De index beweegt mee met de economie. Maar jij hoeft niet na te denken over welke aandelen; je bezit ze eigenlijk allemaal.

Spreid over tijd

Beleg niet alles in een keer, verkoop niet alles in een keer. Doe alles met stapjes over de tijd heen. Daardoor middelt alles uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *