Amor Fati: omarm het lot

We hopen alles in het hand te hebben. Maar dat gaat niet gebeuren. Er gebeuren van allerlei zaken om je heen waar je totaal geen invloed op hebt. Een zware storm, een virusuitbraak, iemand die dronken is en precies op jouw auto weet te botsen. En nog veel meer dingen met mogelijk verschrikkelijke gevolgen voor jou.

Hoe hier mee om te gaan?

Amor Fati: omarm het lot.

Accepteer je lot. Je kunt bij veel gebeurtenissen er niets aan doen. Hoe verschrikkelijk ook. Het enige wat je kunt doen is er mee omgaan. Besteed je energie in wat je nog wel kunt doen en niet om te blijven rouwen wat er is gebeurd, of hoe je iets wat gebeurd is had willen terug draaien.

Dit is allemaal makkelijk gezegd, maar in de praktijk moeilijk. Dit vereist namelijk oefening. Oefening om om te gaan met dit soort situaties. Degenen die hier het beste in waren, zijn de klassieke stoïcijnen. In hun gedachtelijnen en filosofie hoorde het erbij dat er van allerlei (natuur)rampen gebeuren. Het is aan jou om daar mee om te gaan. Soms zelfs om zo’n ramp in je voordeel om te zetten. Al was het maar dat jij er beter en sneller mee om kan gaan om de nieuw ontstane situatie te accepteren.

Coronavirus 15 maart 2020

Op 15 maart 2020 werd door het corinavirus een algehele school en horecasluiting afgekondigd. Alle sport, theater en overige activiteiten met meer dan 100 mensen waren al afgezegd.

Hoe reageerde jij op dat moment? 

Liet je het over je heen komen? Moest je even slikken? Was je boos, in de trend van “hoe kunnen ze dit doen?”. Was je gelaten en accepteerde je de situatie?

Hoe handelde jij op dat moment?

Ging je niks doen? Ging je in paniek hamsteren? Ging je kijken wat je nog wel kon doen? Ging je genieten van de rust?

Bibian Mentel

Bibian Mentel (overleden in 2021) was paralympisch kampioen snowboarden. Dit werd ze nadat ze kanker kreeg en een amputatie als gevolg. Ze heeft nog 10 keer kanker gehad. Toch ging ze iedere keer door. Ze leefde vaak bij de dag (ze had een tatoeage met “carpe diem”, pluk de dag). Door haar lot (zoveel keer kanker krijgen), heeft ze deze levensinstelling gekregen. Sta er maar eens bij stil.

Meer achtergrond

Meer hierover kun je lezen in diverse boeken:

Hoe wordt ik een stoïcijn? : over de stoïcijnse filosofie en hoe je dit zelf kunt worden

Het obstakel is de weg: over hoe een obstakel of ramp in je voordeel kan werken

One Reply to “Amor Fati: omarm het lot”

  1. Door mijn vele pelgrimstochten en het schrijven van zingevende autobiografische essays beschrijf ik ‘amor fati’ als het omarmen van mijn schaduwen, die ik in mijn rugzak meedraag, niet zie, wel voel om te beseffen dat ik die schaduw nodig heb gehad voor mijn geestelijke groei.,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *