Uitvoering: het noodpotje

Om de geldmachine te maken gebruik je het geld wat je gespaard hebt. Echter de geldmachine kun je niet zomaar afbreken en het is geen pinmachine om zomaar geld uit op te nemen.

Onverwachte gebeurtenissen

In het leven kunnen allerlei onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Vaak buiten je eigen schuld en controle om. Je wordt bijvoorbeeld ziek (mag je het eigen risico opeens gaan betalen of erger), het bedrijf waar je voor werkt gaat failliet, de auto gaat stuk en is niet meer te repareren, lekkage in je dak van je eigen huis, enzovoort, enzovoort.

Al deze onverwachte en ongeplande gebeurtenissen kunnen leiden tot een plotselinge daling van inkomen en zorgen meestal tot onverwachte grote uitgaven.

Noodpot

Om te voorkomen dat je in zulke gevallen zonder geld zit, gaan we een noodpotje opzetten. Het eerste spaargeld wat je over hebt gaat het noodpotje in.

Automatisch noodpot opbouwen

Je kan je noodpotje op een aparte spaarrekening zetten als je wilt. Deze aparte spaarrekening heeft als voordeel dat je ook bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag automatisch naar je noodpotje kunt overboeken.

 

Hoe groot moet de noodpot zijn?

Hoe groot de noodpot moet zijn hangt af van je persoonlijke situatie:

  • Ben je alleen of met een gezin?
  • Heb je een eigen huis of huurhuis? (als je eigen huis hebt en dak begint te lekken, dan zijn de kosten voor jou en als je huurt dan bel je de huurbaas)
  • Hoe zeker of onzeker ben je? Ben je onzekerder, dan voel je je prettiger met een grotere noodpot.

Laten we als stelregel aannemen dat je noodpot 1 bruto maand salaris groot moet zijn als je huurt en 2 bruto maand salarissen als je een koop huis hebt.

Heb je nog geen noodpot: maak er een aan en gebruik dat geld nooit voor de geldmachine, reguliere uitgaven en leuke dingen. Het moet echt voor noodgevallen zijn.

Voor detailberekening van een noodpot kun je gebruik maken van de bufferberekenaar van het Nibud.

Ultieme noodpot

Naast contant geld is er nog een andere ultiem noodpot: fysiek goud. Lees hier meer over in deze blog.

Fuck You money

Als de noodpot klaar is: kunnen we nu dan eindelijk starten met de bouw van de geldmachine? Nee, helaas nog niet. Een goede geldmachine levert een rendement van tussen de 3% en 8% op. Maar als je slechte schulden hebt, dan betaal je daar minimaal 10% tot 20% rente op. Die slechte schulden moeten eerst afbetaald worden.

4 Replies to “Uitvoering: het noodpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *