Voorbereid zijn

schipinstorm_voorbereiding

Stel je voor je bent kapitein op een oud zeilschip nog voordat er stoomschepen waren. Je bent lekker aan het varen naar je bestemming. Opeens op het einde van de dag wordt de lucht steeds zwarter en begint het stevig te stormen.

Oh jee…. daar was je niet op voorbereidt. Reparatiemateriaal had je niet meegenomen en ligt nog in de haven. Er is geen reservezeil. En alle spullen op het dek zijn niet vastgemaakt. En je hebt bemanningsleden gekozen met weinig ervaring, omdat die ook minder geld wilden hebben.

Dat is niet handig op zijn zachts gezegd, en kan zelfs de ondergang van het schip en jezelf zijn.

Voorbereiding

Dit voorbeeld gebruiken de Stoïcijnen om het belang van voorbereiding aan te geven. Je moet jezelf in de werkelijkheid en ook geestelijk voorbereiden. Dit kan dagdagelijks zijn bij je werk: wat moet er gaan gebeuren, wat heb je daar voor nodig, en wat kan er allemaal misgaan? Bij wat er mis kan gaan, wat kan je daar aan doen? En als het toch misgaat: accepteren en wat kun je nog repareren? Maar kan ook op bijvoorbeeld een vakantie of zakenreis zijn: wat als mijn vlucht vertraagd is, of er zijn problemen op de luchthaven van aankomst? Google maar eens voor vertrek voor het weer en nieuws op plek van aankomst: je zult verrast zijn dat je daardoor al weet dat bijvoorbeeld weet dat daar het openbaar vervoer staakt en je dus al op zoek kunt naar alternatief vervoer.

Het voordeel van een dergelijke geestelijke voorbereiding om op het slechtste voorbereid te zijn, is dat je op het moment dat er iets onverwachts gebeurt, je direct kunt gaan handelen.

Corona

De Corona crisis is een mooi voorbeeld. Niemand heeft dit zien aankomen. Je had wel een deel voorbereid kunnen zijn. Als je dit niet was, dan gebruik de kans om dit wel te zijn voor een volgende keer. Want de volgende keer is het weer iets anders, maar grote delen van de voorbereiding zijn hetzelfde.

Voorbereidingen:

  • Heb je een financiële buffer in de vorm van een noodpotje?
  • Heb je een voorraadje eten in huis?
  • Ben je geestelijk voorbereid om snel te kunnen schakelen in een nieuwe situatie?

Het snel kunnen schakelen in een nieuwe situatie kun je leren. Dit heeft te maken met voorbereiding. Als je hier iedere week een keer mee oefent wordt je vanzelf beter. Doe deze voorbereiding mentaal bijvoorbeeld op een zondag. Denk dan aan een lastig probleem wat je op je werk moet oplossen. Denk na over hoe je het wilt aanpakken, wie of wat je nodig hebt, en wat er allemaal mis kan gaan, en wat je daar weer aan kunt doen. Dan ga je de week in en je gaat gewoon doen. Als er wat gebeurt wat onverwacht is, dan kijk je of je wat uit je voorbereiding kunt gebruiken. Op zaterdag kun je dan je evaluatie doen: is het gelopen zoals verwacht? Als het niet gelopen is zoals zou moeten, heeft je voorbereiding geholpen? Wat kun je de volgende keer nog beter voorbereiden?

Quotes

Mooie quotes over voorbereiding:

“Victory loves preparation”

“Voorbereiding is het halve werk”

“Luck is what happens when preparation meets opportunity”

“By failing to prepare, you are preparing to fail”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *