Uitvoering: slechte schulden aflossen

Wat is schuld en rente?

Een schuld heb je wanneer je geld geleend hebt. Als je van je vriend of vriendin geld leent, omdat je bijvoorbeeld even krap zit, dan zal die verwachten dat je het geld op redelijke termijn terugbetaald. Ook zal die niet vragen om een vergoeding voor het uitlenen.

Maar een bank of andere commerciƫle gelduitlener, die verwacht wel een vergoeding. Die vergoeding heet dan rente. Die rentes kunnen soms heel erg hoog zijn. Een rente van 12% of hoger voor bijvoorbeeld rood staan is niet ongebruikelijk. Dit wil zeggen als je een jaar lang 1000 euro rood staat bij de bank, dat de bank daar op het einde van het jaar, bij 12% rente, dus 120 euro voor vraagt. En dat je dan opeens 1120 euro rood staat. Dat is erg duur.

Goede en slechte schulden

Zijn alle schulden dan slecht? Nee, niet alle schulden zijn slecht. Als jij geld leent om een huis te kopen (een hypotheek), dan stelt dat in staat om vermogen op te bouwen en bezit te hebben. De rente op de schuld van je hypotheek zit ergens tussen de 1% en 4% momenteel. Dit komt omdat de bank met de hypotheek relatief weinig risico loopt: als je niet meer betaalt, dan wordt de bank eigenaar van jouw woning en die kunnen ze weer verkopen om hun geld terug te krijgen.

Dit is natuurlijk anders met mensen die rood staan, of die met creditcard van alles kopen. Of die met een persoonlijk krediet een auto kopen of op vakantie gaan. Als die mensen de rente niet meer betalen heeft de bank niets. Vandaar dat de vergoeding die de bank eist in de vorm van rente zo hoog is: meer dan 10% komt vaak voor op deze slechte schulden.

Slechte schulden zijn dus schulden met een hoge rente waarvoor het geleende bedrage gebruikt is voor consumptie. Voorbeelden hiervan:

  • Rood staan
  • Creditcard schuld
  • Persoonlijke lening of persoonlijk krediet
  • Flitskrediet
  • enz…

Geldmachine rendement

De geldmachine die we gaan bouwen gaat nooit het rendement halen wat deze slechte schulden kosten. Dus als je deze slechte schulden zou gebruiken om een geldmachine te bouwen, dan ga je geld verliezen in plaats van verdienen.

Slechte schulden aflossen

Dus nadat je je noodpotje hebt gemaakt, los dan al je slechte schulden af. Heb je geen slechte schulden meer? Mooi dan gaan we nu echt beginnen met het bouwen van de geldmachine.

One Reply to “Uitvoering: slechte schulden aflossen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *