Meer rendement: construeer je eigen aandelenportefeuille

Waarom zou je je eigen aandelenportefeuille willen construeren? Een indexfonds is toch net zo goed en net zo gemakkelijk?

Dat klopt ook. Een indexfonds is heel erg goed en heel gemakkelijk! Als je geen discipline hebt, dan kun je beter maandelijks automatisch inleggen in een indexfonds.

Je eigen indexfonds

Het nadeel van een indexfonds zijn de kosten: je betaalt kosten voor instappen, uitstappen en beheerkosten. Als je vermogen wat groter is geworden, dan kun je ook je eigen indexfonds maken door simpelweg de index aan aandelen te kopen in dezelfde verhouding. Je koopt dan iedere maand voor uw investeringsbedrag een aandeel om zo dicht mogelijk bij de index in de buurt te komen.

De huidige weging van aandelen in de AEX kun je hier vinden.

Deze methode werkt alleen als het bedrag wat je per maand kunt investeren 1000 Euro of meer is. Anders worden de kosten te hoog. Als alternatief kun je ook besluiten om 1000 Euro per 2 maanden te investeren.

Je eigen portefeuille samenstellen

Sommige adviseurs bij banken zullen je afraden om je eigen aandelen portefeuille samen te stellen. Ze zullen soms liever hebben dat zij dat voor je doen, of dat je hun fondsen koopt. Natuurlijk willen ze dat: daar verdienen ze aan, en dat kost jouw geld. Als er fouten gemaakt worden, dan kost jou dat geld, en zij leren ervan.

Een eigen aandelenportefeuille samenstellen is op langere termijn beter dan een door de bank samengestelde portefeuille. Maar dan moet je wel leren van de fouten die je maakt! En je moet blijven bijleren hoe het een en ander werkt.

Ben je geïnteresseerd in bedrijven, de economie, stand van zaken in de wereld? Ja, dan is een eigen portefeuille samenstellen wat voor jou.

Maakt het je niet zo veel uit en wil je gewoon geld verdienen? Dan beter automatisch maandelijks te blijven investeren in een indexfonds.

Het samenstellen van een eigen aandelenportefeuille kost tijd. Je moet het leuk vinden om tijd hier aan te besteden. Indien je dit niet leuk vindt of je hebt geen tijd: beter automatisch maandelijks te blijven investeren in een indexfonds.

Net als bij je eigen indexfonds samenstellen heeft de tijd en energie die je in de je eigen aandelenportefeuille steekt alleen zin als je 500 Euro per maand kunt investeren (je koopt dan 1 keer per 2 maanden 1000 Euro aan aandelen).

Lees bijvoorbeeld het boek: verdubbel je geld in 5 jaar.

Samenvatting randvoorwaarden om te starten met je eigen aandelenportefeuille

Checklist:

  • Heb je interesse in de wereld van bedrijven, aandelen, stand van zaken in de wereld, economie, etc?
  • Heb je hier tijd voor en tijd voor over?
  • Kun je minimaal 500 Euro per maand investeren?

Is er een antwoord bij met een nee? Dan kun je beter maandelijks automatisch blijven investeren in een indexfonds, of je eigen indexfonds te maken zoals hierboven uitgelegd.

Is het antwoord 3 keer ja? Dan kun je starten met je eigen aandelenportefeuille.

Om te starten beginnen we met een checklist om een aandeel wel of niet te kopen. Lees meer in detail over de checklist in deze blog. Daarnaast is het verstandig om een beleggingslogboek bij te houden. Lees meer over het logboek in deze blog.

 

One Reply to “Meer rendement: construeer je eigen aandelenportefeuille”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *