Boekbespreking: traumasporen

Schrijver: Bessel van der Kolk

Beoordeling: ★★★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: trauma’s laten sporen achter in de geest en het lichaam. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. De Engelse titel beschrijft het mooier: ’the body keeps the score’, ofwel, het lichaam houdt de schadescore bij.

Uitgebreide inhoud

De schrijver is een Nederlander die in Amerika werkt als trauma-expert. Hij legt uit dat er twee soorten trauma zijn:

  1. Trauma door dramatische gebeurtenis (bijvoorbeeld overlijden van jong kind, zeer ernstig ongeval, verkrachting, overval, enz)
  2. Trauma door langdurige slechte gebeurtenissen (bijvoorbeeld lichamelijke misbruik, seksueel misbruik, oorlogservaringen, langdurig pesten, enz.)

In beide gevallen zijn er trauma sporen zichtbaar in de hersenen en hersenactiviteit. Dit vertaalt zich ook door naar het lichaam doordat er in de hersenen overmatig veel stresshormonen worden aangemaakt. De mensen met een trauma kunnen door druk, een geur, geluid, situatie, enz., getriggerd worden aan herinneringen aan het trauma en daardoor in elkaar klappen, compleet stil worden en staan, of extreem explosief reageren.

De auteur gaat ook in op mogelijke behandelingen van trauma en PTSS:

Wat opvalt is dat medicijnen en gedragstherapie het goed doen en helpen problemen oplossen bij mensen met psychologische problemen, zijn dit juist de 2 methoden die bij mensen met trauma veel minder goed werken. Trauma is niet even met een paar gesprekssessie op te lossen. Dit komt juist doordat het trauma diep op het lichaam heeft ingewerkt.

Plus en minpunten

Goede uitleg over de achtergrond van trauma en de manieren om trauma te behandelen. Geeft echt nieuwe inzichten. Nadeel is de af en toe wel heel theoretische beschouwing op de psychologische classificatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *