EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desentization and Reprocessing therapie. EMDR wordt vaak toegepast in gevallen dat een trauma heeft plaatsgevonden. Dit trauma kan al heel lang aanwezig zijn.

Door middel van een afleidende stimulus (bijvoorbeeld een lichtlampje heen en weer bewegen) gaat de therapeut in op het trauma; de gevoelens, de geluiden, de reuk, kortom alles wat je nog weet en herinnert van het trauma. Doel is emotioneel afstand te kunnen nemen van het trauma. De therapeut begeleid de gevoelens tijdens de sessie. Er zijn meerdere sessies nodig om concreet resultaat te boeken. De sessies zijn emotioneel zeer intens.

EMDR werkt in veel gevallen, maar heeft tot nu toe geen wetenschappelijke basis. Dit wil niet zeggen dat het geen goede methode is: de wetenschap schiet hier te kort.

EMDR is niet iets wat je zelf kunt doen. Je zult hier misschien websites over vinden, maar het zelf uitvoeren of door iemand anders laten doen, zonder de juiste opleiding, is niet verstandig! De trauma gevoelens die boven komen zijn zeer intens. Daar moet je echt mee om kunnen gaan.

Ga dus altijd naar een erkende EMDR therapeut. En voordat je start, ga eerst op gesprek of de therapeut een klik met je heeft. Zo niet, ga naar een andere therapeut waar je wel mee klikt. Dit is zeer belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *