Trauma

Tot nu toe zijn we uitgegaan van een ‘normale’ situatie, waar er wel zaken zijn gebeurd in je leven, maar die niet extreem zijn.

Helaas gebeuren er ook dingen (vaak buiten je eigen schuld om) die wel extreem zijn en kunnen leiden tot een trauma.

Er zijn twee soorten trauma:

  1. Trauma door dramatische gebeurtenis (bijvoorbeeld overlijden van jong kind, zeer ernstig ongeval, verkrachting, overval, enz)
  2. Trauma door langdurige slechte gebeurtenissen (bijvoorbeeld lichamelijke misbruik, seksueel misbruik, oorlogservaringen, langdurig pesten, enz.)

Diepte van een trauma

Een trauma grijpt veel dieper in dan de meeste mensen denken. Een trauma verandert zelfs zaken in je hersenen en lichaam. Hier kun je meer over lezen in het boek traumasporen.

Het is daarom te gemakkelijk om te denken dat een trauma met medicijnen of psychologische gesprekken op basis van cognitieve gedragstherapie het kunnen op te lossen. Beiden kunnen helpen, maar vaak is er meer nodig.

Omgaan met een trauma

De traumatische gebeurtenis is geweest en niet meer terug te draaien. Het is alleen mogelijk om zo goed mogelijk met de gevolgen en nasleep om te gaan.

Mogelijke behandelingen van trauma en PTSS:

Bij iedereen is het anders wat werkt en wat niet werkt. Dit moet je zelf ervaren door het te proberen. Het beste met begeleiding. De reguliere wetenschappelijke benadering lijkt heel mooi, maar is bij trauma vaak niet toereikend. Andere methoden kunnen helpen zonder dat de wetenschap er een verklaring voor heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *