Megatrend: cloud computing

Cloud computing is niets anders dan computers in een groot rekencentrum waarvan het gebruik naar rato van afname wordt doorbelast. De afnemers kunnen bedrijven, overheden en particulieren zijn.

Waar nu nog vele computers lokaal in je huis staan, daar kan dat in de toekomst veranderen. Je hebt dan alle data niet meer thuis, maar veilig in een groot datacenter. Je thuis TV, tablet of chromebook download dan wanneer het nodig is de data (foto, films, bestanden).

Bedrijven en  overheden zijn al bezig met die transitie, en dat zal de komende 10 jaar nog doorgaan.

Vergelijk het met de vroegere elektriciteit. Toen die pas opkwam had iedere fabriek een eigen elektriciteitsvoorziening. Anders kon het toen niet. Langzaam maar zeker werd het centrale elektriciteitsnet beter en betrouwbaarder. De centrale opwekking was veel goedkoper. Dus zijn er nu nog slechts een paar grote bedrijvencomplexen met een eigen elektriciteitscentrale. Zo zal het ook met de computer infrastructuur gaan. De centrale datacenters (ook wel cloud genoemd) zijn vele malen goedkoper en betrouwbaarder. Ze zijn zeker niet goedkoop, maar de prijs voor opslag en CPU rekenkracht zijn lager. De hoge bandbreedtes met glasvezel fungeren als modern netwerk.

Infrastructuur en diensten

Naast infrastructuur worden er in de cloud ook heel veel diensten aangeboden. Denk hierbij aan simpele applicaties zoals mail (outlook, Gmail), maar ook complete office pakketen (Microsoft office, Google spreadsheets) en ERP pakketten (SAP). Deze diensten worden of gratis aangeboden met mogelijkheden tot upgrades die geld kosten, of met een maandelijks of jaarlijks abonnement. Deze abonnementsvorm is voor veel bedrijven, overheden en particulieren interessant omdat het hen werk voor onderhoud, beveiliging, updates, backups, enz., uit handen neemt.

Corona

Corona heeft laten zien dat het op orde hebben van infrastructuur van computers en communicatie een groot voordeel is. Alle landen hebben gezien dat degene met de beste infrastructuur qua computers er beter van af waren dan degene zonder.

De spelers

In de infrastructuur zijn er 3 dominante speler:

  1. Amazon web services
  2. Microsoft Azure
  3. Google cloud

AWS en Microsoft zijn echt veel groter dan Google op dit vlak.

In de dienstenmarkt zijn er meer spelers:

  1. Microsoft
  2. Salesforce
  3. Adobe
  4. SAP
  5. Oracle

 

Geplaatst in Meer rendement en getagd met , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *