Aandelen analyse: Microsoft

Checklistpunten

Snap je het bedrijf?

Microsoft is vanuit het verleden het meest bekend van het windows besturingssysteem en de office producten. Dat is nu niet meer het speerpunt. Dat zijn namelijk de cloud diensten zoals Microsoft Azure waarbij alles op abonnement basis wordt verkocht. Vreemde eenden in de bijt blijven de x-box gaming console en de surface tablets.

Is er vraag naar producten en diensten in het verleden en in de toekomst?

Er is en blijft een enorme vraag naar de cloud diensten op abonnementen basis. Dit ontzorgt grote en kleine bedrijven van software en hardware updates. Die kan Microsoft nu allemaal efficiënt centraal zelf uitvoeren. Door corona heeft het gebruik van Microsoft Teams ook een enorme vlucht genomen. Zeer veel kinderen en jeugdigen zijn er nu met de lockdown op school mee bekend.

Is het product of dienst makkelijk te vervangen door iets anders?

Voor de cloud diensten zijn meerdere aanbieders (Amazon web services en Google zijn de grote concurrenten). Voor de desktop office producten is er ook OpenOffice, maar daar willen de meeste bedrijven niet aan. Voor zoeken is Google dominant en doet de Microsoft Bing zoekmachine maar een beetje mee. Zelfde geld voor de surface tablet.

Heeft het product of dienst een slotgracht?

De geïntegreerde oplossingen van Microsoft op het web (outlook, office 365, teams, sharepoint, etc) maakt het dat een bedrijf zijn medewerkers goed kan laten samenwerken voor de dagdagelijkse zaken. Een enkele oplossing er uit liften en vervangen door een betere geeft allemaal integratieproblemen waar niemand op zit te wachten.

Zijn de financiën van het bedrijf gezond?

Zeer goed. Microsoft is 26% gefinancierd, kaspositie is 170% van de schulden. Dus men heeft cash dan schulden. Cashflow is goed, ondanks enorme investeringen in infrastructuur, productontwikkeling van bestaande producten en investeringen in compleet nieuwe producten. Dividend is 2.04 USD in 2020, wat 35% is van de 5.76 USD winst per aandeel.

De bedrijfsleiding

Topman Satya Nadella (oorspronkelijk uit India). Topman sinds feb 2014. Is doorgegroeid vanuit de Microsoft Cloud tak.

Specifieke risico’s

Eventuele maatregelen van toezichthouders.

Winst en verwachting

Winst per aandeel de afgelopen 5 jaar:

2016 2017 2018 2019 2020
2.56 3.25 2.13 5.06 5.76

Samen 18.76 USD. De toekomstige groei zal goed zijn.

Schatting voor 2021 en verder:

2021 2022 2023 2024 2025
6 8 10 12 15

Samen 51 USD en voorspelbaar voor deze termijn. Op nog langere termijn even afwachten. Neem je de huidige koers van Microsoft van rond de 251 USD, dan betaal je per aandeel 5 keer dit bedrag.

Samenvatting

Microsoft is een van de tech reuzen. Grote winsten die nog wel tijdje blijven en aanhoudende groei. Maar je betaalt stevige prijs per aandeel. De doorgroei hangt af in hoeverre Microsoft leidend blijft bij consumenten en bedrijven bij de trend van cloud computing.

Planning voor een nieuwe beoordeling: September 2022.

Geplaatst in Hogere investeringen en getagd met .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *