Megatrend: artificial intelligence

Artificiële intelligentie is een mode woord. Het fenomeen bestaat al minimaal 25 jaar. Het is in feite niets anders dan met computers modellen bouwen om patronen te herkennen en om beslissingen te ondersteunen. De voor en nadelen van AI zijn net nog als vroeger. De modellen en software worden beter, net als de rekenkracht, waardoor AI wel beter kan werken dan vroeger.

Wat is AI?

AI is niets anders dan een computermodel. Dit model wordt opgezet met een bepaald doel. Bijvoorbeeld: herkennen van bepaald soort beelden, herkennen van bepaalde patronen, voorspellen van kans op fraude. Het model moet gemaakt worden en gevoed worden met data uit het verleden.

Voordelen van AI

Voordeel van AI is dat het gebruikt kan worden om grote hoeveelheden ‘saaie’ data te verwerken. Bijvoorbeeld beeldherkenning van medische foto’s om bepaalde afwijkingen te detecteren. AI wordt niet moe en beoordeeld objectief aan de hand van criteria en historische data. Een mogelijk geval van fraude opzoeken in een enorme berg data en transacties is door AI mogelijk.

Nadelen van AI

AI heeft 3 grote zwakke punten:

  1. Kwaliteit van het model; als het model niet klopt, klopt de uitkomst niet
  2. Invoer vanuit het verleden; AI kan niets zonder historische data, als die er niet is of gebrekkig is, dan kan er niet ‘geleerd’ worden
  3. Zwarte zwanen; AI kan geen unieke nieuwe situaties voorspellen. Zeker niet als die buiten het model of data bereik liggen.

AI als hype

AI heeft zeker steeds meer mogelijkheden; er is steeds meer mogelijk en de toepassingen worden langzaam beter. Maar het wordt veel te veel als hype gebruikt. AI zal echt geen doorbraak geven. Wat wel belangrijk is: AI heeft veel rekenkracht nodig. Dat ondersteunt de trend dat er steeds meer chips nodig zijn.

Als investeerder moet je dus oppassen als bedrijven opeens AI gaan doen. De meeste hebben er geen goede toepassingen of verstand van. Kortom het zal geld kosten zonder opbrengsten. Ben op je hoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *