Boekbespreking: De Zwarte Zwaan

Schrijver: Nassim Taleb

Beoordeling: ★★★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: zwarte zwanen zijn onvoorspelbaar.

Uitgebreide inhoud

De schrijver geeft uitgebreide uitleg over Zwarte Zwanen: unieke niet voorspelbare gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen. Deze zwarte zwanen ontstaan in wat de auteur noemt Extremistan. Daar waar niet lineaire en asymmetrische processen aan het werk zijn: hier is het waar een kleine verandering of afwijking in het begin tot een enorme uitslag kan leiden (dit heet ook wel het drielichamenprobleem). Voorbeeld: het vastzitten van het schip de EverGiven in het Suez kanaal. De kans daarop is natuurlijk miniem, de consequenties gigantisch.

Ook het feit dat een portie geluk bijdraagt aan succes wordt vaak onderschat. Vele ondernemers denken dat goede resultaten aan hen toekomen. Echter ze zaten net toevallig vaak in de goede hoek op het goede moment. Neem bijvoorbeeld 100 mensen die de AEX moeten voorspellen. Er heeft er altijd wel een gelijk. Is dit dan kunst om goed te voorspellen, of gewoon dom geluk?

De tweede druk bevat ook een mooi essay “Over robuustheid”. Over hoe je het best voor te bereiden op en daarna om te gaan met een zwarte zwaan (die je toch niet kunt voorspellen…).

Plus en minpunten

Boek is fantastische verhandeling over zwarte zwanen als unieke, niet voorspelbare, gebeurtenissen die verstrekkende gevolgen hebben. Soms is het doorbijten over de theorie, maar zijn voorbeelden en voorkeur voor empirisch en stoïcijns onderzoek met vernieuwende inzichten maakt alles meer dan goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *