Aandelen analyse: Alphabet (Google)

Alphabet google logo

Checklistpunten

Snap je het bedrijf?

Alphabet is het bedrijf achter Google. Google verdient geld met advertenties en met de Google Cloud diensten.

Is er vraag naar producten en diensten in het verleden en in de toekomst?

Er is en blijft een enorme vraag naar de gratis diensten van Google. Google search, Youtube, Google mail, Google docs, etc. Er zijn mensen en bedrijven die gebruik maken van de betaalde versie voor betere service, meer opslag, geen advertenties, enz. De adverteerders willen nog steeds graag bij de meest gebruikt zoek machine bovenaan staan. Google had in 2020 93% van alle zoekopdrachten. De rest mocht de overige 7 procent verdelen.

Is het product of dienst makkelijk te vervangen door iets anders?

De zoek dienst van Google is uitermate goed en daarmee lastig te vervangen. Voor de cloud diensten zijn meerdere aanbieders (Amazon web services en Microsoft zijn de grote concurrenten).

Heeft het product of dienst een slotgracht?

Het goed zoeken is niet eenvoudig na te maken qua technologie en ook niet qua investering. Om Google goed te laten lopen heeft men meerdere grote datacenters. Bij het Google data center in Groningen in Nederland heeft men sinds 2016 ongeveer 2,5 miljard Euro geïnvesteerd. En dat is maar een van de vele data center die Google heeft. Die infrastructuur is nodig om 3.5 miljard zoekopdrachten per dag af te handelen. Dat is dus een enorme investering voor eventuele concurrenten.

Zijn de financiën van het bedrijf gezond?

Zeer goed. Google is 12% gefinancierd, kaspositie is 340% van de schulden. Dus men heeft meer dan drie keer zoveel cash als schulden. Cashflow is goed, ondanks enorme investeringen in infrastructuur, productontwikkeling van bestaande producten en investeringen in compleet nieuwe producten. Google/Alphabet heeft nog nooit dividend uitgekeerd. Dit is bewust: alles wordt opnieuw geïnvesteerd.

De bedrijfsleiding

Topman Sundar Pichai. Topman sinds jan 2019. Achter de schermen is oprichter Larry Page nog steeds in beeld.

Specifieke risico’s

Eventuele maatregelen van toezichthouders.

Winst en verwachting

Winst per aandeel de afgelopen 5 jaar:

201620172018201920202021
1.390.92.192.462.935.61

Samen 15.48 USD. De toekomstige groei zal goed zijn.

Schatting voor 2022 en verder:

20222023202420252026
5681012

Samen 41 USD en voorspelbaar voor deze termijn. Op nog langere termijn even afwachten. Neem je de huidige koers van Alphabet van rond de 114 USD, dan betaal je per aandeel 2.7 keer dit bedrag.

Samenvatting

Google is een van de tech reuzen. Grote winsten die nog wel tijdje blijven en aanhoudende groei. Maar je betaalt stevige prijs per aandeel.

Planning voor een nieuwe beoordeling: Juni 2023. De vraag is dan in hoeverre Google verder kan inspringen op de cloud computing trend.

3 Replies to “Aandelen analyse: Alphabet (Google)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *