Aandelen analyse: ASML

ASML

Checklistpunten

Snap je het bedrijf?

ASML maakt machines voor de halfgeleiderindustrie: chips. Hoe meer vraag naar chips, hoe meer chipsfabrieken nodig zijn, hoe meer machines ASML moet leveren. Als de vraag naar producten met chips minder wordt, dan gaan chips producenten geen nieuwe fabrieken meer bouwen en daalt de vraag naar machines van ASML. Service van bestaande machines loopt nog wel door. Om meer krachtige chips te maken zijn steeds grotere en geavanceerdere machines nodig. Op dit moment kan alleen ASML machines leveren op basis van EUV technologie. Ze hebben daarin dus een monopolie.

Is er vraag naar producten en diensten in het verleden en in de toekomst?

Jazeker. Er zijn in de wereld steeds meer chips in gebruik en nodig. Er zijn vele trends die wijzen op steeds meer gebruik van chips. Denk hierbij aan cloud computing, zelfrijdende auto’s, 5G, thuiswerken, robotisering.

Dit maakt dat er in het verleden en ook in de toekomst veel vraag zal zijn naar de machines van ASML. Omdat men een bijna monopolie heeft is ook de winstmarge van 40% op monopolie niveau.

De drie grote klanten van ASML hebben allemaal uitbreidingsplannen:

  1. Intel: artikel om in Arizona nieuwe fabriek te bouwen
  2. TMSC: artikel om voor Apple nieuwe fabriek te bouwen in de US
  3. Samsung: artikel over uitbreiding van fabriek met EUV

Het bedrijf heeft relatief weinig last van Corona en kan de productie (in clean room) goed op peil houden.

Daarnaast wil ook Europe actief gaan investeren in chipsfabrieken.

Is het product of dienst makkelijk te vervangen door iets anders?

Nee. Er zijn voor de machines van ASML en voor het maken van chips geen alternatieven op dit moment en die zijn ook de komende 5 jaar nog niet te verwachten.

Heeft het product of dienst een slotgracht?

Ja. Het product van ASML is zeer moeilijk te vervangen door iets anders of om na te maken. Het product is technisch zeer gecompliceerd en voorzien van vele patenten. De EUV investeringen hebben meer dan 10 miljard Euro gekost de afgelopen 10 jaar en die investeringen kan de concurrentie moeilijk op brengen.

Zijn de financi├źn van het bedrijf gezond?

Ja. Er is een goede winstmarge (40% maar liefst en groeiend naar 50%), een gezonde cash flow. Gematigde schulden (40%), voldoende cash is aanwezig voor de lopende verplichtingen en er wordt dividend uitgekeerd (rond de 40%).

De bedrijfsleiding

Er zijn al jaren weinig wisselingen in de top. De top komt niet overmatig in het nieuws. De Chief Technology Officer (Martin van den Brink) verdient meer dan de CEO. Er zijn beperkte nuttige overnames gedaan.

Specifieke risico’s

Het enige bekende risico gaat over het wel of niet mogen leveren van een EUV machine aan een klant in China. De US wil dat niet omdat dan China toegang zou krijgen tot moderne chips technologie. ASML zelf ziet dit minder als probleem, omdat het dan altijd nog de vorige generatie kan leveren aan China. De discussie is met Corona wat blijven liggen, maar is er nog steeds en kan weer opvlammen. Het is dan veel lawaai in de pers, maar qua impact op de resultaten nog niet merkbaar.

Winst en verwachting

Winst per aandeel de afgelopen 8 jaar:

20152016201720182019202020212022
3,763,465,185,946,138,4914,3614,14

Samen 61.64 euro en bijna verdubbeling van de winst in 5 jaar tijd.

Wat is de verwachting voor de komende jaren (dit is een schatting!):

20232024202520262027
1520253035

Samen 125 euro en weer een meer dan verdubbeling, door hogere marges. Neem je de huidige koers van ASML van rond de 571 Euro, dan betaal je per aandeel 4,6 keer dit bedrag.

Samenvatting

ASML is op dit moment een solide bedrijf en de verwachting is dat dit de komende jaren zal blijven. Ook als er een economische dip komt, dan is er voldoende kas geld aanwezig om die glansrijk te overleven. Dit is ook gebleken tijdens de Corona tijd. Ook zal de vraag naar het product hoog blijven. Door hoge vraag en semi-monopolie positie zal de winst ook op peil blijven. ASML komt door alle punten van de checklist.

De waardering van ASML op de beurs heeft een hoge koers winst verhouding vanwege deze uitgangspositie.

Planning voor een nieuwe beoordeling: Maart 2025.

3 Replies to “Aandelen analyse: ASML

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *