Rat Race

Rat Race

De rat race is een begrip om de continue hebzucht, harder werken cyclus aan te geven.

Hoe in de rat race terecht te komen?

Je komt niet bewust en snel in de rat race terecht. Dit gaat geleidelijk aan.

De rat race gaat als volgt:

  1. Je werkt en krijgt salaris
  2. Je kunt met dit salaris mooie dingen kopen en doen
  3. Je ziet andere mensen met nog mooiere dingen en nog leukere dingen doen
  4. Je gaat harder werken en krijgt meer salaris
  5. Door naar punt 2, 3, 4 en opnieuw

Er is altijd iets beters, mooiers, groters om naar te streven. Een groter huis, een nieuw auto, meer kleding en schoenen, verre vakanties.

Hoe merk je dat je in de rat race zit?

Je kunt merken dat je in de rat race zit als je ondanks je stijgende salaris, nog steeds geen geld overhoud. Dit wil namelijk zeggen dat je je uitgaven ook hebt aangepast (lees verhoogd). Je kunt merken dat je in de rat race zit als je dingen niet voor jezelf koopt, maar voor je status (zie ook de blog over rijk zijn of er rijk uit zien). Je kunt merken dat je in de rat race zit als je heel druk bezig bent met werken en overwerken om geld te verdienen voor de ‘leuke dingen’ waar je steeds minder tijd voor hebt. Dit ga je dan compenseren door steeds duurdere dingen te doen in de vrije tijd die je wel hebt.

Uit de rat race stappen

Stap uit de rat race:

rat race 2

Er zijn 3 zaken nodig om uit de rat race te stappen:

  1. Minder status gevoelig worden: heeft de buurman een nieuwe auto gekocht, leuk voor hem. Dan hoef jij nog geen nieuwe auto te kopen. Je hebt die statusspullen niet nodig.
  2. Minder geld uitgeven: je hebt al die spullen in je huis en kast echt niet nodig. Verlaag je behoefte aan allemaal spullen en luxe.
  3. Kijk anders naar je tijdsindeling: is al dat werken allemaal wel nodig? Waar doe je het allemaal voor? Wat doe je in je vrije tijd? Ga eens lekker luieren en niks doen.

Vertragen helpt: vertraag je tempo, werk minder, minder behoefte, dan is er meer tijd voor vrije tijd. Door te vertragen kun je het rad stoppen en eruit stappen.

 

One Reply to “Rat Race”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *