Principes: rijk zijn of rijk eruit zien?

Groot huis, dikke auto, veel op vakantie, vaak uit eten, mooie kleren. Sommige mensen doen er alles aan op er rijk uit te zien.

Zijn ze echt wel zo rijk? Of is al dat statusvertoon afkomstig van geleend geld?

Natuurlijk zullen er mensen zijn die hard werken en alles hebben en toch rijk zijn.

Maar schijn kan ook vaak bedriegen. Een mooi groot huis van 1 miljoen euro met bijvoorbeeld 800.000 euro hypotheek van 3 procent kost toch wel 2.000 euro per maand. Auto op afbetaling nog eens 500 euro erbij. Luxe vakanties, uit eten, nieuwste mode, enz. nog eens 1.000 euro per maand. Dat is toch wel 3.500 euro per maand.

Dat is een hoge prijs voor status. En hoeveel financiële zorgen zullen er zijn om iedere maand weer al die kosten te kunnen maken?

Stel je nu voor dat iemand met zulk hoog inkomen in een huis van 200.000 euro woont, tweedehands auto rijdt en tevreden is met 500 euro luxe per maand. Die persoon heeft dan 3.000 euro per maand te investeren. 30.000 euro per jaar, en al 300.000 euro in 10 jaar. Zo’n persoon is zonder status financieel rijk.

Of hij geestelijk rijk is weet je niet, want dat kun je ook zonder geld zijn. Hij heeft in elk geval minder behoefte aan status (statussymbolen leveren slechts korte geluksimpulsen op). Financiële zorgen zullen waarschijnlijk afwezig zijn, wat toch wel fijn is.

Statussymbolen

Statussymbolen kosten veel geld. Denk hierbij aan groot huis, nieuwe grote auto, luxe vakanties, een boot, nieuwste mode, dure sieraden, enz. Eigenlijk alles wat in de modebladen en miljonairsbeurs mee wordt geadverteerd. Van een statussymbool wordt je niet rijk.

Mensen die niet rijk zijn, maar wel als rijk gezien willen worden, schaffen deze statussymbolen aan en vaak met geleend geld. Of ze er gelukkig van worden is nog maar de vraag. Ze zitten midden in de rat race.

Mensen die rijk aan het worden zijn, mijden statussymbolen. Ze hebben er ook vaak geen behoefte aan.

Mensen die heel rijk geworden zijn, zijn vaak mensen die statussymbolen hebben gemeden, en die ze pas kopen NADAT ze rijk zijn geworden. Ze hebben ze niet nodig, maar vinden het gewoon leuk.

Miljonair als buurman?

Er zijn 2 leuke boeken die aantonen dat je zomaar als miljonair een gewone baan kunt hebben, of dat je een buurman hebt die miljonair is, zonder dat jij het weet:

In beide boeken geldt hetzelfde: door minder uit te geven en minder om status te geven blijft er veel geld over. Dat geld wordt goed geïnvesteerd, om zo miljonair te worden.

One Reply to “Principes: rijk zijn of rijk eruit zien?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *