Ontspullen

Ontspullen2

Ontspullen is het opruimen van spullen in je huis. Niet alleen eenmalig, maar permanent. Doel van het ontspullen is om rust in je huis te krijgen, en daarmee ook rust in je hoofd. Je hebt veel minder spullen nodig om te leven dan je zelf zou denken. Al die spullen leiden alleen maar tot bewaardrang en mogelijk tot hebzucht. Het hebben van veel spullen is materiële obesitas.

Ontspullen

Eenmalig ontspullen

De eerste keer ontspullen is het moeilijkste. Je bent gehecht aan je spullen. Afscheid ervan nemen is gewoon een grote psychologische hobbel. Doe het daarom stapje voor stapje. Kleren die je nooit meer gaat dragen kun je weggooien als ze versleten zijn, of naar een tweedehandskleding winkel brengen. Meer waardevolle spullen die je niet gebruikt kun je op marktplaats verkopen. Minder waardevolle zaken zoals vakantie souvenirs, vazen, decoratie, etc, die niet te verkopen zijn op marktplaats, kun je weggooien, aan vrienden geven, of naar tweedehandswinkel brengen. Een mooi boek over ontspullen en het geluk dat je er juist van krijgt is “You can buy happiness, and it’s cheap”. Een ander is “Ontspullen”.

Digitaliseren en wegdoen

Er zijn zaken die je kunt digitaliseren en daarna kun je de zaken wegdoen. Goed voorbeeld zijn CD’s en DVD’s. Deze kun je digitaal verkrijgen en dan kun je CD en/of DVD wegdoen (verkopen of weggeven). Boeken kun je als epub doen, of gewoon weggeven aan een minibieb, en wanneer je het weer wilt lezen, opnieuw van de bibliotheek lenen. Hetzelfde voor kaartjes en brieven die je gekregen hebt: maak foto ervan, of scan ze in. Daarna kan het weg.

Zeg nee tegen de advertenties

Wordt je gelukkig van 20 paar schoenen, allemaal nieuwe kleren, en alle nieuwste gadgets die in de Linda, Viva, Men’s world en andere bladen worden geadverteerd worden? Ja, in eerste instantie bij het kopen wel. Daarna nog 1 of 2 dagen happy, en daarna is het effect weg. Dit soort zaken biedt geen permanent geluk. Je kunt beter leren om in je hoofd ‘nee’ tegen zulke advertenties te zeggen. Zonder de nieuwste mode en gadgets kun je prima leven. Stap weg uit de rat race om mee te doen met de nieuwste trends. Je zult merken dat je die initiële koopmoment gelukjes echt niet gaat missen. En je zult het merken in je portemonnee: je geeft echt minder uit aan dit soort zaken. Koop wat je nodig hebt om te leven, niet koop wat je nodig denkt te hebben voor status. Zie ook de blog over rijk zijn versus er rijk uit zien.

Ontspullen en minimaliseren

Minimaliseren is ook een vorm van ontspullen. Minimaliseren gaat nog een stap verder: je gaat dan door totdat je alleen maar de spullen hebt die je minimaal nodig hebt (100 stuks aan spullen als stelregel). Om te minimaliseren en ontspullen is vaak een gedachte omslag nodig. Lees bijvoorbeeld het boek Verlangen naar minder om te leren hoe zo’n proces kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *