Verstandiger uitgeven: leen boeken bij de bibliotheek

Boeken lezen is een manier om te blijven leren. Charlie Munger (rechterhand van Warren Buffet) noemt het een van zijn 12 wijsheden om een goede belegger te worden en te blijven; blijven bijleren en wijsheid opdoen uit boeken.

Boeken kopen en lezen kan duur zijn. Een boek kost vaak 20 euro en bij verkoop mag je blij zijn als het nog 1 euro opbrengt.

Een ander nadeel is dat je een volle boekenkast krijgt. Als je wilde gaan minimaliseren en afscheid nemen van spullen (ontspullen), dan zitten boeken als snel in de weg.

Mini bieb

Een heel goede oplossing is de bibliotheek. Er zijn 2 vormen van bibliotheek: de gratis mini biebs. Die zie je steeds meer. Om er een te zoeken, kijk op deze site. Hier kun je gratis een boek meenemen. En je kan er jouw boeken neerleggen die jij reeds gelezen hebt.

Bibliotheek met lidmaatschap

De andere bibliotheekvorm is de traditionele bibliotheek met lidmaatschap. Ook hier is veel verbetert. Vroeger was men heel streng met balie en terugbreng boetes en limieten op aantal boeken. Dit is tegenwoordig compleet anders en veel meer op vertrouwen en zelfbediening gestoeld, en zou zo als voorbeeld in het “De meeste mensen deugen” boek kunnen.

De tegenwoordige bibliotheek heeft een schappelijke prijs per maand. Je mag vaak 30 boeken tegelijk lenen voor 60 dagen. Boeken reserveren kan via eenvoudige website. Verlengen is eenvoudig. En de vroegere balie is vervangen door een zelfbediening inname en uitleenpunt. Alleen als je boeken kwijt bent, dan kan het nog extra geld kosten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *