Boekbespreking: de meeste mensen deugen

meeste mensen deugen

Schrijver: Rutger Bregman

Beoordeling: ★★★★★

Belangrijkste boodschappen

De meeste mensen deugen. Het is misschien lastig te aanvaarden, maar waar. Hoe zou de maatschappij eruit zien als we in plaats van wantrouwen uitgingen van vertrouwen in de mens?

Uitgebreide inhoud

De schrijver legt aan de hand van historische context uit waarom de meeste mensen deugen. Hij gaat in op de geschiedenis van de mens en de ontwikkeling van de moraal. Er zijn vele studies gedaan of de mens goed is en beloond moet worden bij goed gedrag, of dat de mens fout is en continu in de gaten gehouden moet worden en bij overtredingen gestraft moet worden. De schrijver laat beide standpunten aan bod komen. Ook gaat de schrijver dieper in op de achtergronden van een aantal beroemde cases uit het verleden. Daarbij blijkt dan bij nader inzien vaak meer gesjoemeld te zijn met bewijs dan we graag zouden willen. Het is niet alleen in Nederland met Diederik Stapel dat een ‘professor’ of ‘wetenschapper’ naar de uitkomst toe heeft gewerkt die hij graag wil hebben. Dat alles geeft een heel ander licht op de vraag of de mens van nature goed of slecht is. Conclusie: de meeste mensen deugen.

Plus en minpunten

Prachtige verhandeling over achtergrond van de mens. De meeste mensen deugen is een heel nieuw uitgangspunt. Mooiste is dat de schrijver terugkomt op een paar van zijn standpunten in vroegere boeken. Mooi dat hij zelf ook van inzicht is veranderd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *