Meer inkomsten: spullen op marktplaats verkopen

marktplaats

Om meer inkomsten te krijgen kun je spullen verkopen op marktplaats.

Eenmalige verkoop

Kijk eens op zolder en in je schuur: staan hier spullen die nog goed zijn en die je nooit meer gaat gebruiken? Deze kun je op marktplaats verkopen.

De kwaliteit van de spullen moet wel goed zijn: zou jij ze zelf kopen als je het nodig had?

Je kunt op marktplaats zelf kijken of er meerdere mensen zijn die vergelijkbare spullen aanbieden en wat voor prijs zij ongeveer vragen. Kijk ook naar je verzamelingen en ‘special items’ die je in de loop der tijd verzameld hebt. Doe je er nog iets mee?

Onderhandelen

Op marktplaats wordt regelmatig over de prijs onderhandeld. Schrik dus niet als iemand 25% minder, of nog minder, biedt dan jouw vraagprijs. Zie het als eerste bod. Je mag altijd een tegenbod doen of aangeven dat je niet met het bod akkoord bent.

Afhankelijk van de zeldzaamheid en gewildheid van je voorwerp kan het zijn dat mensen gaan opbieden. Laat dat een tijdje lopen en dan kun je gunnen aan het hoogste bod.

Overdracht

De eerste keer verkopen kan beetje spannend zijn als de mensen hun spullen komen halen en dan ter plekke contant betalen. Toch is dit heel gebruikelijk. De gemiddelde tijd die het duurt om iets op te halen, te controleren dat het goed is en dan contant te betalen, is een a twee minuten. Een praatje mag, maar komt weinig voor. Bereid je voor op allerlei pluimage… Dit is ook weer interessant. Wel oppassen uiteraard met heel dure voorwerpen.

Voor verkopen met levering via DHL en PostNL heeft Marktplaats nu gelukkig de optie voor Kopersbescherming. Hierbij hoef je niet meer je bankrekening nummer te delen. Ook vult dan de koper het adres en e-mail voor track en trace in. De koper betaalt een kleine premie aan marktplaats, en krijgt dan ook meer bescherming als bijvoorbeeld de verkoper het pakket niet goed heeft ingepakt.

Handel op marktplaats

marktkraam

Naast eenmalig je zolder opruimen is het ook mogelijk om een meer permanente handel op marktplaats te doen. Je kunt spullen waar je verstand van hebt opkopen, opknappen en weer doorverkopen voor een hogere prijs. Of je hebt ergens goedkoop iets kunnen kopen (bijvoorbeeld met 30% korting) en je probeert het dan op marktplaats te verkopen met 15% korting. Je moet je hier wel bewust zijn van het risico: als niemand je spullen wil, dan blijf je er mee zitten. Kies daarom iets waar je echt verstand van hebt.

Dit soort handeltjes komen regelmatig voor op marktplaats.

Is dit toegestaan: ja, mits je er geen broodwinning van maakt. Het is dus leuke bijverdienste. Mocht je er wel je broodwinning van willen maken, dat kan ook: kijk dan naar de legale aspecten zoals inschrijving bij kamer van koophandel en belastingaspecten (BTW, inkomstenbelasting, etc.).

3 Replies to “Meer inkomsten: spullen op marktplaats verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *