Slimmer inkopen: kopen op marktplaats

marktplaats

Als je spullen nodig hebt, dan kun je ze natuurlijk nieuw kopen en hopen dat je korting krijgt op deze spullen. Heel veel spullen kun je ook 2e hands kopen bij een kringloopwinkel of op marktplaats. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt wel aangeboden op marktplaats. In veel gevallen is het tweedehands en is het veel goedkoper dan nieuw kopen.

Caevat emptor

Op marktplaats geldt: caevat emptor, oftewel koper wees op je hoede. Je bent namelijk als koper zelf verantwoordelijk om de goederen te inspecteren, en te weten wat de waarde van de goederen is. Stel je zoekt een paar mooie barkrukken. Deze zijn er in hout, staal, en de zitbekleding is ook verschillend. Als je een paar gevonden hebt, dan kun je op de foto’s nog niet goed zien hoe gebruikt dat ze zijn. Soms zijn ze echt zo goed als nieuw omdat de huidige eigenaar ze nauwelijks heeft gebruikt. Soms zijn ze behoorlijk versleten en moet er nog werk besteed worden om ze op te knappen. Natuurlijk heeft dat direct invloed op de prijs. Hier komt je eigen kennis en ervaring van pas.

Je kunt altijd een bod doen, met daarbij de opmerking dat je nog ter plekke wilt inspecteren dat bijvoorbeeld het leer op de barkruk niet beschadigd is. Of dat er bijvoorbeeld geen krassen opzitten die de aanbieder niet op de foto heeft gezet.

Onderhandelen

Onderhandelen kan via marktplaats prima. Voor schaarse producten die gewild zijn zal de aanbieder mensen laten opbieden. Voor niet schaarse producten wordt een richtprijs neergezet. Dit is een richtprijs, en je mag er onder gaan zitten. Tot 50% is niet ongebruikelijk. Of je mag een combinatie deal maken. Bijvoorbeeld een aanbieder heeft 3 boeken die je zou willen hebben met vraagprijs van ieder 10 euro. Dan mag je best een bod doen van 15 euro op alle drie tegelijk. Grote kans dat het bod geaccepteerd wordt. De verkoper is blij dat die dan in een keer er van af is. De verkoper mag natuurlijk ook weigeren, of een tegenbod doen. Je komt er snel genoeg achter wat in welke situatie kan en wat niet werkt.

Zelf spullen op marktplaats verkopen

Je kunt natuurlijk ook zelf spullen op marktplaats verkopen. Lees meer daar over in deze blog.

 

 

One Reply to “Slimmer inkopen: kopen op marktplaats”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *