Pas op het nieuws

nieuws

Pas op het nieuws; het nieuws is negatief. Laat je er niet door afleiden.

Net zoals roken waarschuwing bevat “Roken is dodelijk” en bij leningen “Geld lenen kost geld”, zo zou er ook bij het nieuws journaal een waarschuwing moeten komen. Die zou dan moeten zijn: “Het gaat steeds beter in de wereld. Wij laten alleen maar zien wat er mis gaat”.

Negatief door nieuws

Het gevaar van te veel nieuws kijken en volgen is dat je er negatief van wordt. Het nieuws laat bijna altijd de uitzonderingen zien en de rampen. Ook als het beter gaat, dan nog zal het nieuws de uitzonderingen en overgebleven rampen laten zien. Goed nieuws wat heel langzaam gaat is namelijk natuurlijk niet interessant.

Door te veel nieuws kijken ga je ongebalanceerd naar de wereld kijken en denk je dat het slecht gaat.

Niets is minder waar. Voor de echte feiten kun je bijvoorbeeld het boek “Feitenkennis” lezen.

Voorbeeld 1: vliegtuigongevallen

Vliegen is in de loop der jaren steeds veiliger geworden. Toch komt ieder vliegtuigongeval direct in het nieuws, omdat het meteen over honderden doden kan gaan. Moet dat je angstig maken om te vliegen? Nee. Maar onbewust gebeurt het wel.

Met autorijden gebeurt dat niet. Stel je voor dat je in de krant leest over een dodelijk ongeval met meerdere doden. Denk jij dan: “Ik verkoop meteen mijn auto, en ik ga nooit meer achter het stuur zitten!”. Nee natuurlijk niet.

Voorbeeld 2: zonnepanelen

Een 2e voorbeeld van gestage verbetering is het gebruik van zonnepanelen. Kijk maar eens om je heen. Ze zijn er steeds meer en meer. 5 jaar geleden waren ze er nauwelijks. Toch komen ze er iedere dag bij en dragen ze bij aan de energietransitie. En het is ook een goede investering voor de eigenaar. Omdat het zo langzaam gaat en de verbeteringen klein zijn, dan komt het niet in het nieuws. In het lokale krantje zal niet komen staan dat meneer De Vries met een 14 tal zonnepanelen positief bijdraagt. Alles bij elkaar is het een hele grote verbetering en verandering.

Trends versus uitzonderingen

Dus onthoud goed: uitzonderingen komen in het nieuws en trends niet. De trends zijn het belangrijkste en heel vaak positief. De uitzonderingen komen in het nieuws en zijn vaak negatief. Dus als je meer positief wilt worden: kijk meer naar de feiten en de trends, en kijk minder naar het nieuws!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *