Boekbespreking: De waarde van alles

Schrijfster: Mariana Mazzucato

Beoordeling: ★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: wat is nu de waarde van iets?

Uitgebreide inhoud

De schrijfster bekijkt vanuit de historie naar economische waardebepaling. Wat is de waarde van arbeid? Wat is de waarde van een product? Aan wie komt de toegevoegde waarde toe; de eigenaar, of de arbeider? Wat is de waarde van zaken die de overheid regelt zoals onderwijs, gezondheidszorg? Het boek is vooral een aanklacht tegen kapitalisten die geen waarde toevoegen, maar zich wel een groot deel van de opbrengsten toe-eigenen. Met de bankiers voorop die wel veel geld vangen, maar weinig tot negatieve waarde toevoegen.

Het is een aanklacht tegen rentenieren. Of dit nu grootgrondbezitters uit het verleden zijn die alleen maar bezit hebben en zich veel opbrengsten toe-eigenen, of de moderne directeur die 300 keer meer salaris krijgt dan een werknemer (verdienen is anders). Of de kapitalist die alleen maar voor rente en dividend gaat zonder zelf een inspanning te verrichten.

Gelukkig gaat het om de invulling van de meer dan 100 jaar geleden gedane geweldige uitspraak van Oscar Wilde: ‘Mensen kennen van alles de prijs, maar van niets de waarde‘.

Plus en minpunten

Het boek bevat een volledige beschrijving waarde in al zijn aspecten. Zet je wel goed aan tot nadenken over wat voegt waarde toe (en wat niet). Geen concrete oplossingen of voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *