Index trackers

Index trackers zijn een eenvoudige en tevens goede manier om te beleggen.

Hoe werken index trackers?

Wat doen index trackers: ze kopen simpelweg naar verhouding alle aandelen in een index op. Bijvoorbeeld alles van de AEX of de gehele Dow Jones of Nasdaq index. Ieder jaar of meerdere keren per jaar balanceren de indexes en dan volgen de index trackers simpelweg. Het dividend wordt gebruikt om de kosten te dekken, en als er geld over is keren de index trackers dit als dividend uit.

Waarom index trackers kopen?

Een index tracker is fijn omdat hij simpel is en daardoor lage kosten heeft. Er gaat minder naar de broker, meer naar jou. Een ander voordeel is dat je er niet bij hoeft na te denken. Je hoeft zelf geen selectie te maken en daar veel tijd aan te besteden. Als de index stijgt, stijg jij. Als de index daalt, daal jij. Door de kosten ga je nooit de index verslaan.

Maar als je kijkt naar rendement van de trackers, en de tijd die je moet besteden, dan is het een relatief veilig gespreide investering, die heel tijdseffectief is.

Automatisch kopen om te spreiden in de tijd

Bij een index tracker kun je bij brokers ook vaak opgeven dat je automatisch iedere maand bijkoopt. Dan kun je spreiden in de tijd. Hierdoor ben je nog minder tijd kwijt, en automatisch iedere maand aan het investeren. Het beste moment om aan te kopen: de dag nadat je salaris binnenkomt; zie het betaal jezelf eerst principe.

Kan ik zelf ook aandelen kopen in plaats van een index?

Je kunt ook zelf de aandelen kopen om zo een index na te bootsen. Reken dan vooraf goed de kosten door. Dan zul je merken dat de index trackers echt lage kosten hebben. Tel dan ook mee dat de meeste brokers geen of weinig geld rekenen voor het aanhouden van een index tracker en dat je voor aanhouden van aandelen wel kosten kwijt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *