Neem op tijd pauze

Of je nu gelovig bent of niet, God had niet voor niets de zevende de dag rust en deze dag tot rustdag verklaard.

Op tijd rust en pauze nemen is nodig voor een mens.

Pauzes

Er zijn meerdere pauzes:

  • Gedurende de dag
  • Weekend
  • Vakantie
  • Sabbatical

Belangrijk tijdens een pauze: ontspan echt. Dus mobiel uit, geen mail lezen, geen werkacties. Vooral tijdens weekend en vakantie: scheid privé en werk. Tijdens weekend en vakantie geen enkele werkactiviteit doen is het allerbeste. Een sabbatical is nog langer. De 3 tot 6 maanden dat die duurt geeft vaak aanleiding om goed na te denken: als ik klaar ben met de sabbatical, wil ik dan wel door met mijn huidige werk? Met andere woorden: “ben ik wel goed bezig zo?”.

Stress verlagen

Pauzes helpen om stress te verlagen. Je verzet even je geest naar andere activiteiten en krijgt rust. Hoe vaak is het wel niet dat je na een pauze, fijne douche, of na een weekend rust weer met nieuwe energie, en nieuwe inzichten en ideeën kunt doorgaan? Dat komt omdat je geest rust heeft gehad. De rust zorgt ervoor dat alle indrukken en zaken verwerkt worden, en daarmee een plekje krijgen. Die rust zorgt dan voor overzicht en mogelijk nieuwe inzichten. Zonder rust blijf je met stress zitten en dan ga je vastlopen, en duurt alles nog langer.

Van de 7 eigenschappen van Covey is de 7e eigenschap (houd de zaag scherp) volledig gericht op het op tijd rust en afstand nemen om te kijken of je goed bezig bent (tijd nemen om de zaag scherp te houden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *