Beleggingsoverzicht met Google spreadsheets

Als je zelf belegt in aandelen, dan wil je vaak een spread sheet bijhouden met de resultaten tot nu toe. Ook wil je koersen van sommige aandelen bijhouden om te kijken of je die wilt kopen of juist verkopen. Afhankelijk van je eigen visie op waardering van aandelen kun je een aandeel duur of goedkoop vinden. Als je iedere keer de online koersen moet ophalen, dan kost je dat veel tijd. De meeste aandelen brokers bieden wel online koersen aan, maar daar kun je dan niet zelf je eigen reken en waardering logica op los laten.

Google spreadsheets voor online koersen en berekeningen

Een mogelijke oplossing is het gebruik van Google spreadsheets. Dit is online spreadsheet van Google die ook online koersen kan ophalen (met iets van 20 minuten vertraging).

Als je de koers in een cel hebt opgehaald, dan kun je daar je eigen rekenlogica op los laten.

Hoe werkt het?

Eerst type je in Google een search word in om de beurs en koers-ticker van het aandeel op te halen. Bijvoorbeeld: koers Barrick Gold resulteert in:

Bovenin rechts zie je nu staan: NYSE:GOLD. NYSE is New York Stock Exchange en GOLD is de ticker code.

In Google spreadsheets maak je nu bijvoorbeeld 3 cellen aan:

In de eerste cel type je de code (NYSE:GOLD), in de tweede de omschrijving. In de derde cel type je dan een formule die de koers online ophaalt: =GOOGLEFINANCE(A12;“price”). In dit geval staat in cel A12 NYSE:GOLD. Dan haalt Google de prijs op van dat aandeel en plaatst het in de cel met de formule. In dit geval is de koers 21,71. Als je de spread sheet op een andere dag opent, dan haalt Google weer de actuele koersen op. Met de koers kun je nu gaan rekenen in je spread sheet.

Koers uit het verleden ophalen

Om een koers uit het verleden op te halen is trucje nodig:

Zet dit in de cel =INDEX(GOOGLEFINANCE(A3;“price”; VANDAAG()14); 2; 2) om de koers van 14 dagen geleden op te halen. Je kunt zelf spelen met de datum (bijv maak -30 voor vorige maand, of -365 voor vorig jaar).

Andere data

Er is nog veel meer data online op te halen. Vervang in het voorbeeld hierboven “price” door “high52” of “low52” en je krijgt de hoogste koers en de laagste koers van het afgelopen jaar. Je kunt ook historische prijzen en bijvoorbeeld dividend ophalen.

Een volledige specificatie van alle opties is te vinden in de Google Finance documentatie.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *