Aandelen analyse: Amazon

Checklistpunten

Snap je het bedrijf?

Amazon is veel meer dan alleen de webshop. Naast de webshop is het zeer groot met cloud diensten met AWS (Amazon web services). Aan de content kant met boeken (Kindle) en met film en series met Amazon studios. Fulfilment by Amazon verzorgt diensten aan derden gebaseerd op de logistieke kracht van Amazon.

Amazon is leidend in de trend cloud computing. Daar komt de winst en groei vandaan. Niet van de webshop (alhoewel veel mensen dat denken).

Is er vraag naar producten en diensten in het verleden en in de toekomst?

De vraag naar webwinkelen blijft groeien. Maar vooral de cloud kant (AWS) zal de komende jaren nog hard blijven groeien.

Is het product of dienst makkelijk te vervangen door iets anders?

Voor de cloud diensten zijn meerdere aanbieders (Microsoft Azure en Google zijn de grote concurrenten). Voor de webshop zijn lokale spelers aanwezig in diverse landen (bijvoorbeeld bol.com van Ahold in Nederland). Aan de content kant zijn Disney en Netflix de grote concurrenten.

Heeft het product of dienst een slotgracht?

De geïntegreerde website en logistiek van Amazon gebaseerd op hun eigen enorme AWS platform is een formidabele slotgracht. Dit eventueel nabouwen vergt miljarden aan investeringen en jaren aan tijd om het goed en tegen goede kosten te doen. Dit is het resultaat van Amazons jarenlange focus op klantgerichtheid en lange termijn resultaten te prefereren boven korte termijn.

Zijn de financiën van het bedrijf gezond?

Zeer goed. Amazon is 31% gefinancierd, kaspositie is 84% van de schulden. Cashflow is goed, ondanks enorme investeringen in infrastructuur, productontwikkeling van bestaande producten en investeringen in compleet nieuwe producten. Amazon keert bewust geen dividend uit. Alles wordt opnieuw terug geïnvesteerd.

De bedrijfsleiding

Topman Jeff Bezos. Oprichter en topman sinds 1994. Zeer goede lange termijn focus. Heeft het bedrijf met goede leiderschapsprincipes zeer groot gemaakt. Lees meer over de stijl en aanpak van Jeff in het boek Working backwards.

Specifieke risico’s

Eventuele maatregelen van toezichthouders.

Winst en verwachting

Winst per aandeel de afgelopen 5 jaar:

201620172018201920202021
0.250.311.001.152.073.24

Samen 8.02 USD. De toekomstige groei zal zeer goed zijn.

Schatting voor 2022 en verder:

20222023202420252026
34679

Samen 29 USD, maar dit is zeer ruwe schatting en onvoorspelbaar voor deze termijn. Het kan tegenvallen, en zelfs meevallen! Neem je de huidige koers van Amazon van rond de 97 USD, dan betaal je per aandeel 3,3 keer dit bedrag.

Samenvatting

Amazon is een van de tech reuzen. Grote winsten die nog wel tijdje blijven en aanhoudende groei. De snelheid van de groei is heel moeilijk in te schatten. Dat maakt waardering ook lastig om te zeggen of Amazon te duur is of juist niet.

Planning voor een nieuwe beoordeling: September 2023.

3 Replies to “Aandelen analyse: Amazon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *