Risico inschatten en afdekken

Als inversteerder moet je leren risico’s in te schatten en wanneer nodig deze risico afdekken.

Belangrijkste is dat je jezelf bewust bent van risico’s die je loopt.

Risico’s zitten in van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek die aflossingsvrij is. Je denkt dat je goed zit, de rente wordt netjes betaald. Op het moment dat je ernstig ziek wordt, dan wordt de rente lastig, laat staan de aflossing op het einde. In dit geval helpen 2 verzekeringen: arbeidsongeschiktheidsverzekering en overlijdensrisico verzekering (die heb je niet nodig als je alleen bent). Uiteraard kosten deze verzekeringen geld (tot veel geld).

Aandelen hebben ook risico’s; het bedrijf kan failliet gaan, en de hele markt kan instorten (zie 2008/2009). Wat helpt hier; spreiding van aandelen en alleen beleggen met geld dat je lang kunt missen, zodat je een beurscrash kunt uitzingen.

Opties hebben nog meer risico. Je kunt snel al je geld verliezen. Beste remedie; beleg niet in opties.

Als je in vastgoed zit, dan loop je risico op slechte huurder. Hier kun je je niet tegen verzekeren. Je kunt alleen goed vooraf screenen.

Tegen terrorisme en oorlog is niets te doen. Alle verzekeringen hebben terrorisme en oorlogsclausules die uitsluiten dat je maar iets vergoed krijgt. Enige wat je kunt doen; spreiden over diverse soorten vermogen en fysieke portie goud aanhouden.

Geen risico nemen?

Moet ik dan totaal geen risico nemen? Nee. Zonder risico geen opbrengst. Je moet je alleen bewust zijn van de risico’s. En besluiten of je die wel of niet wilt afdekken. De keuze is aan jou. Op het moment dat je je bewust bent van bepaald risico, en het treed op, dan kun je geestelijk ook makkelijker handelen. Je wist dat het kon gebeuren, dus geef niet iemand anders de schuld, maar ga handelen om eventuele schade te beperken.

Mensen die geen risico nemen worden nooit rijk. Neem alleen geen onbewuste onverantwoorde risico’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *