NLP: Neuro Linguistisch Programmeren

NLP is ergens in de jaren 70 onstaan en ontwikkeld door John Grinder en Richard Bandler. Nu 50 jaar later zijn er nog steeds vele NLP toepassingen.

NLP kan door de naam op sommige mensen wat vreemd overkomen. Omdat programmeren in verband wordt gebracht met robots en automatisering. Het ontbreekt daarbij dan aan vrije wil. NLP is juist bedoeld om jezelf en anderen positief te beinvloeden. Uiteraard zou je de NLP technieken ook kunnen gebruiken om te manipuleren. Maar dat is dan uiteraard niet meer positief. Het verschil tussen NLP en manipuleren zit in de intentie. Bij NLP heb je positieve intentie, en bij manipuleren ga je alleen voor eigen gewin en is er een negatieve intentie.

NLP pijlers

NLP heeft een aantal pijlers:

  • Rapport; relatie met anderen. Zorg eerst dat je goede relatie met iemand hebt.
  • Zintuiglijk bewustzijn; gebruik van zintuigen.
  • Resultaatgericht denken; postief je doelen halen.
  • Flexibiliteit van gedrag; ben flexibel en pas jezelf ook aan om doel te bereiken (op postieve manier).

NLP communicatiemodel

In het plaatje hieronder staat het NLP communicatiemodel.

Het start met een externe gebeurtenis. Dit kan van alles zijn. Dit komt binnen via de 5 zintuigen (beeld, geluid, gehoor, tast, smaak). De verwerking van de zintuigen gaat met 2 miljoen bits per seconde razendsnel door je persoonlijke filters. Hierbij wordt informatie gegeneraliseerd, vervormd of weggelaten, afhankelijk van je ervaringen in het verleden. Hiervan komen 5 tot 9 delen door naar het bewuste brein (meer kun je niet onthouden, zie ook deze blog). Deze indrukken leiden dan tot een interne voorstelling in je geest. Die wordt afhankelijke van je stemming (vrolijk, blij, boos, verdrietig, etc) en je fysieke toestand (fit, moe, hongerig, etc) omgezet in gedrag.

Dus:

  • Gebeurtenis
  • Filter
  • Voorstelling
  • Hoe staan we er voor?
  • Gedrag –> actie of juist geen actie

NLP technieken

Veel gebruikte NLP technieken, methoden en analyses zijn:

Bij NLP gaat men er van uit dat de ander beinvloedt kan worden door jouw eigen gedrag. Je kunt een ander niet veranderen, dat kan alleen die persoon zelf. Je kunt wel de ander het goede voorbeeld geven, je eigen gedrag aanpassen, de ander overtuigen, de ander beinvloeden, de ander helpen met nieuwe inzichten. Alles vanuit positieve intentie!

NLP toepassingen

NLP is breed toepasbaar: voor jezelf, in prive situatie, op werk, als leidinggevende, als coach…. je noemt het maar op.

NLP boeken

Leuke boeken over NLP:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *