VAK voorkeur

VAK is een afkorting uit de NLP en staat voor:

  • Visueel
  • Auditief
  • Kinesthetisch (aanraking)

Iedereen heeft visuele, auditieve en kinesthetische input en verwerkt die. Iedereen heeft ook een bepaalde voorkeur voor een van de drie. Als je bij iemand wilt aansluiten, dan is het makkelijker aan te sluiten als je ook woorden uit de VAK voorkeur van de ander gebruikt.

Er is geen goed of slecht aan een van de voorkeuren. Alles is prima. Als je je maar bewust bent van je eigen voorkeur en de voorkeur van de ander.

Voorkeurswoorden visueel

Iemand met een visuele voorkeur gebruikt woorden als; helder, duidelijk, ik zie dit, een glimp van de werkelijkehid, kijk hier eens naar, het oogt niet, tunnelvisie, etc.

De woorden zijn gericht op beelden en wat je ziet.

Voorkeurswoorden auditief

Iemand met een auditieve voorkeur gebruikt woorden als; argumenteren, vragen, doof, luit, harmonie, vertellen, zeggen, roepen, klank, dat zeg jij, de belangrijkste vraag die we ons stellen is, wie geeft de toon aan, klinkt als een klok, woord voor woord, afstemmen, etc.

De woorden zijn gericht op wat je hoort en hoe je het hoort.

Voorkeurswoorden kinesthetisch

Iemand met een kinesthetische voorkeur gebruikt woorden als; koud, stuiteren, opwindend, stevig, vloeiend, solide, gewicht, aanraken, pakkend, iemand bewegen om, dit trof doel, ik heb het gevoel dat, stevig als een rots, een stap tegelijk, etc.

De woorden zijn gericht op gevoel in lichaam en beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *