Verstandiger uitgeven: overzicht

Verstandiger uitgeven betekent niet dat je als zuinige gierigaard door het leven moet. Verstandiger uitgeven wil wel zeggen dat je slim en verstandig met je uitgaven omgaat. Vaak zit het al in tevreden zijn met wat je hebt. Vele uitgaven zijn luxe uitgaven, waarvan je je kan afvragen of je die nodig hebt. Of uitgaven die je doet omdat je denkt dat je er anders niet bij hoort.

Slimmer inkopen

Bij verstandiger uitgeven moet je denken aan:

Vermijden van onnodige uitgaven

Verstandiger uitgeven betekent ook vaak het vermijden van uitgaven. Dus dan ga je bepaalde zaken bewust niet doen:

  • Ga minder op vakantie (moet ik echt drie keer per jaar op vakantie?)
  • Ga minder uit eten en terrasjes doen (je gaat er echt niet slechter op worden)
  • Koop minder kleding als je kast al helemaal vol hangt
  • Koop geen luxe spullen om er bij te horen
  • Verbruik minder energie en water
  • Bespaar op verwarmingskosten
  • Enz.

Gaan voor kwaliteit

Verstandig uitgeven betekent niet dat je altijd de laagste prijs wilt hebben, maar een goede prijs voor een goed product. Goedkoop is vaak duurkoop.

In vele gevallen is het verstandiger om een kwalitatief goed product te kopen dat jaren meegaat, in plaats van het goedkope wat al na paar maanden kapot is.

Leuk leven: tevreden zijn met wat je hebt en doet

De truc van verstandig uitgeven zit deels in tevreden zijn met wat je hebt en doet. Je leven kan al heel leuk zijn met regelmatig leuke dingen doen. Je wordt echt niet blijer of gelukkiger met ieder week naar een pretpark gaan en om de 2 dagen uit eten. Een pretpark is leuk als je daar juist niet zo vaak naar toe gaat: dan kun je er naar uitzien en echt van genieten. En eens per 2 maanden uit eten wordt dan een feest.

En al die luxe spullen? Wordt je daar nu zo blij van? Je kunt beter een paar mooie spullen hebben voor je hobby waar je veel moe doet, dan een hele kast en zolder vol met allerlei prullen en goed bedoelde aankopen die liggen te verstoffen.

Samenvatting

Koop dus wat je nodig hebt, koop kwalitatief goede spullen, koop die voor goede prijs,  wees verstandig met de rest van de uitgaven.

Gun jezelf ook van tijd tot tijd een pleziertje. Deze uitgaven voor fun zijn ook belangrijk voor je geest: het doel is om fijn te leven. Je investeringen zijn er om dat nog fijner en gemakkelijker te maken. Maar tijdens het proces van investeren en geldmachine opbouwen ga je natuurlijk gewoon door met leven.

Een strikt en zuinig leefpatroon is heel moeilijk vol te houden. Je hebt er vaak zelf weinig lol in en je omgeving ook niet. Je ziet vaak dat alleen mensen die met de rug tegen de muur staan (bijv. in bijstand zitten of grote schulden moeten aflossen met schuldsanering) dit wel moeten volhouden.

Een verstandig uitgave patroon kun je je hele leven volhouden.

Voor een heel volledige lijst met allemaal bespaartips, lees het boek “Hack je budget”.

One Reply to “Verstandiger uitgeven: overzicht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *