Besparen op verwarmingskosten

Eind 2021: gasprijs is enorm gestegen. Dit betekent hogere kosten voor verwarming. Hoe kun je kosten besparen op verwarming?

Thermostaat omlaag

De eenvoudigste methode is om de thermostaat omlaag te zetten. Zet hem van 22 naar 21. Of naar 20 of zelfs naar 19. Een graad lager dan je gewend bent. Trek warmere kleren aan om het minder koud te hebben. Een hemd of meerdere laagjes helpen echt om het lekker warm te hebben bij lagere thermostaat.

Als je gaat slapen: zet al 1 uur van te voren de thermostaat terug naar 15 graden. Het duurt wel een uur voordat je ruimte begint af te koelen.

Als je niet thuis bent: zet ook de thermostaat terug naar 15 graden.

Je kunt dit ook automatiseren als je een thermostaat hebt met een programma per uur (’s nachts uit) en per dag (lager op de dagen dat je werkt en niet thuis bent).

Verwarm alleen de ruimtes die nodig zijn

Niet alle ruimtes hoeven verwarmd te worden. De slaapkamers hoeven eigenlijk nooit verwarmd te worden. Deze zitten vaak boven en krijgen daardoor al wat warmte van beneden. En voor te slapen is 15 graden prima als je een goed dekbed hebt. Eigenlijk is de woonkamer, keuken en badkamer verwarmen voldoende. Sluit de deuren van deze ruimtes, anders lekt alle warmte weg.

Werk je thuis in een afgesloten ruimte: je kunt met een losse radiator lokaal die ruimte verwarmen.

Vervang oude apparatuur

Heb je nog een oude CV ketel of geiser, ga deze vervangen. Moderne ketels zijn stuk zuiniger. Misschien is het wel tijd voor een warmtepomp (dit vergt meer aanpassingen aan het huis).

Isoleren

Isoleren is een van de beste methodes om te besparen op verwarmingskosten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *