Uitvoering: hogere investering per maand

Wat we al gezien hebben is dat we onze geldmachine harder kunnen laten groeien als we onze investering per maand groter maken.

Maar hoe doen we dat nu?

Automatisch investeren

De eerste stap naar een hogere investering per maand klinkt misschien raar: ga automatisch investeren. Koop per maand een vast bedrag volautomatisch in een index fonds. De praktijk leert namelijk dat als mensen geld hebben ze toch de neiging hebben om het uit te geven. Door automatisch te investeren hoef je hier niet meer bij na te denken en gaat alles vanzelf. Ook de neiging om extra uit te geven is weg. Zie bijv het Engelse boek The Automatic Millionaire of in het Nederlandse boek Miljonair met een gewone baan.

Meer inkomsten

Als je meer inkomsten hebt, dan kun je bij dezelfde uitgaven, ook meer investeren. Denk hierbij niet alleen aan harder werken, maar ook aan slimmer werken, meer inkomsten uit dezelfde baan door salarisverhoging. En denk aan andere inkomsten bronnen.

Eenmalige inkomsten

Soms krijg je wel eens extra inkomsten in een keer. Bijvoorbeeld vakantiegeld, teruggave van belasting of een erfenis. Dit geld kun je gebruiken om je geldmachine te vergroten.

Verstandiger uitgeven

Als je meer inkomsten krijgt, maar je geeft vervolgens alles uit, dan kun je nog niet je investeringen verhogen. Ik zeg hier ook niet dat je niets moet uitgeven of heel zuinig moet zijn, want dat is voor veel mensen bijna niet vol te houden.

Meer rendement uit investering

Naast meer investeren kun je ook meer rendement uit je investering halen. Als je meer rendement hebt, dan kun je dat rendement gebruiken om weer opnieuw te investeren.

En verder? Jaarlijkse evaluatie: je eigen investeringsdag!

We hebben nu een geldmachine opgebouwd. We doen ons best onze inkomsten te verhogen, onze uitgaven verstandig te doen en ons rendement te verhogen. Het goed rendement krijg je door je geldmachine zijn werk te laten doen. Als je er meer tijd insteekt, dan kan het effect net andersom zijn: je verdient minder….Laat de machine zijn werk doen en jij besteed je tijd aan leuke dingen.

Het is wel verstandig om ieder jaar een dag uit te trekken om te evalueren: je eigen investeringsdag.

One Reply to “Uitvoering: hogere investering per maand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *