Megatrend: China

China werd jarenlang gezien als investeringswonder. Daar kon je veel geld verdienen. Er is wel degelijk een megatrend omtrent China. Maar daar kun je als investeerder moeilijk geld aan verdienen.

Chinese cultuur

De Chinese cultuur is compleet verschillend van de westerse cultuur. De drie hoofd filosofische stromingen zijn Confucisme, Taoisme en legalisme.

Deze filosofien zijn onstaan door de omvang van het Chinese rijk (240 keer Nederland) en de omvang van de Chinese bevolking.

Voor meer achtergrond over de Chinese cultuur:

China als opkomende wereldmacht

Ray Dalio heeft vele blogs geschreven over opkomst en ondergang van wereldmachten. Eerst Spanje, dan Nederland, Engeland, Verenigde Staten en dan nu China?

Kijk hiervoor deze mooie youtube van Ray.

De Chinese leider Xi Jinping is ook bezig met groot en duidelijk plan om China sterker te maken. Zaken in China prodecuren en niet meer afhankelijk zijn van het westen.

Communistisch China

China is nog steeds communistisch. Dat vergeten een hoop mensen. Men heeft als tijdelijke praktische oplossing delen van kapitalisme als tijdelijke tussenstap toegestaan. Zaken als prive bezit en aandelenmarkten. Velen in het westen denken dat dat permanent is. Maar dat is niet zo! Op ieder willekeurig moment kan de Chinese staat daar een einde aan maken. Net als bij de afspraken over democratie in Hong Kong. Daar heeft men zich ook niet aan gehouden.

China en Taiwan

Taiwan is in de ogen van China nog steeds een afvallige provincie. Niets meer en niets minder. Dat die provincie nu wat eigen bestuur heeft is tijdelijk. Taiwan moet en zal terug onder controle komen. Dit kan jaren en decennia duren, maar veranderd niets aan de beginpositie; Taiwan is onderdeel van China.

Samenvatting

In China valt geen geld te verdienen door te investeren. Investeringen daar lopen altijd risico doordat de communistische partij ze altijd in beslag mag nemen. Belangen van China zijn niet om westerse inversteerders van dienst te zijn, maar om het Chinese volk en rijk beter te maken.

Pas daarom op met bedrijven die grote afhankelijkheid hebben met China. Een bedrijf als Philips leunt veel te veel op productie in China. De slechte managers van Philips hebben altijd in sprookjes geloofd en alleen maar gekeken naar kostenreductie en nooit naar risico.

Bedrijven die producten verkopen aan China als handel: prima. Maar productie in China en afhankelijk zijn van onderdelen uit China is gevaarlijker. Grote delen van productie van Apple vindt plaats in China. Bij problemen in China heeft Apple direct last.

In de chips markt komt zelfs de politiek om de hoek: Intel krijgt subsidies om chipsfabrieken in Europa en Verenigde Staten te bouwen. ASML wordt gevraagd geen geavanceerde machines aan China te leveren om de Chinese groeiplannen te dwarsbomen. Gelukkig heeft ASML werk zat. Anders komt weer de koopmansgeest om de hoek om nu een paar centen te verdienen. De Amerikanen hebben beter ingezien hoe groot het gevaar in China is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *