Taoisme

taoisme

Taoïsme is Oosterse mystieke filosofie. Het gaat bij het Taoïsme om het goed en juist handelen.

Een aantal opvallende en mooie concepten van het Taoïsme zullen we hier beneden uitlichten.

Yin / Yang

Volgens het Taoïsme is het universum verdeeld in polariteiten: yin en yang. Ze zijn tegengesteld, maar horen toch bij elkaar. Dag en nacht, mannelijk en vrouwelijk, donker en licht, vuur en water, enz.

Wu wei

Een van de opvallendste handelingen in het Taoïsme is Wu wei: handelen door niet te handelen. Dus juist bewust niks doen en alles de natuurlijke weg laten volgen. Dit concept is voor westerlingen vaak moeilijk te begrijpen. Wij zijn actie en handelingsgericht. Dus bewust niet ingrijpen is heel lastig. Vaak is het wel een goede weg: de zaken en problemen lossen zich op een natuurlijke manier op.

De tegenhanger van Wu Wei is Yoe Wei (bewuste inspanning). Meer hierover in het boek “De kunst van het loslaten”.

Weg van het water

Water vloeit om alles heen. Alle obstakels worden langzaam maar zeker overwonnen. Zelfs rotsen worden in de loop der tijd door water uitgesleten tot een ravijn. Deze filosofie hoort bij het Taoïsme: ga niet weg voor een obstakel, maar doe als het water, ga er omheen, of ben geduldig en vasthoudend.

Betekenis geven aan het niets

Een ander punt is het geven van betekenis aan het niets. Hier staan we vaak niet bij stil. Bij een wiel is de ruimte tussen de spaken leeg en geeft het een functie. Een vat is een vat door de holle ruimte. De holle ruimte (het niets) geeft het vat een functie.

Taoïstische teksten

De teksten van de Tao zijn vervat in 2 bekende boeken:

 

 

One Reply to “Taoisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *