Filosofie van Legalisme

Legalisme is een Chinese filosofie. De filosofie is niet zo bekend als de andere 2 grote Chinsese filosofische stromingen: Taoisme en Confusisme.

Centrale macht

Legalisme gaat uit van centrale macht. Die macht ligt dan bij 1 persoon. Om die persoon zijn raadgevers, maar de centrale persoon houdt de macht. Hij is als een as in een wiel met spaken. De centrale machtgever moet er volgens de filosofie ook voor zorgen dat niet iemand anders te machtig wordt. Zodat de centrale macht bij 1 persoon blijft. Dit zou het meest stabiel zijn.

Wetten en gehoorzaamheid

Volgens het legalisme is gehoorzaamheid aan wetten belangrijk. Strenge straffen dienen uitgediend te worden om voor deze gehoorzaamheid te zorgen.

Eigen mening is bij legalisme niet van belang, wordt zelfs gezien als bron van verdeeldheid en wanorde. De centrale macht mag, volgens de filosofie van legalisme, middels wetten de collective mening doordrukken ten koste van het individu.

Soldaten, boeren en de rest

Soldaten zijn belangrijk om de centrale macht te handhaven en uit te breiden. Boeren zijn nodig om voedsel te produceren voor de bevolking en de soldaten. Alle andere functies zijn minder belangrijk volgens het legalisme. De ergste zijn zelfs intellectuelen: want wat voegen die toe, behalve discussie en verdeeldheid?

Chinese leiders

Chinese leiders krijgen altijd een confuciaanse opleiding. Daarnaast kunnen ze meer of minder Taoistische principes toepassen. Sommige Chinese leiders doen alsof ze confuciaans zijn, maar zijn in werkelijkheid legalisten! Volgens het legalisme mag dit zelfs. Houd het volk dom, en laat de omgeving van de leider maar in verwarring.

Kijk maar eens naar Mao. En naar de huidige Chinese leider Xi Jinping. Als je goed oplet zul je daar veel legalistische trekjes ontdekken.

Machiavelli

Het legalisme heeft trekken van Machiavelli. Of beter andersom. Het legalisme is onstaan rond 300 voor Christus. De omstandigheden waren vergelijkbaar: continu oorlog tussen kleinere en grotere staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *