De toekomst heeft alles te maken met je verleden

Het verleden vormt je. Zaken die je in het verleden hebt gedaan en meegemaakt tekenen voor de toekomst. Hoe je bent opgevoed, de waarden en normen die je hebt meegekregen. De trauma’s die je hebt meegemaakt. Trauma’s kunnen zich ook fysiek in lichaam manifesteren.

Trauma

Om verder te kunnen in de toekomst zul je trauma(‘s) uit het verleden moeten verwerken. De trauma’s zelf kun je niet meer veranderen. Een groot trauma kan zit ook vastzetten in je lichaam. Verwerken van een trauma is niet dat je nooit meer last hebt van het trauma of er niet meer aan denkt. Verwerken is dat je het een plek kunt geven en je kunt omgaan met de emoties die op kunnen kunnen die gerelateerd zijn aan het trauma. En dat de lichamelijke effecten van het trauma verminderen.

Een trauma negeren heeft geen zin. Daarvoor is het te ingrijpend geweest. Dus een zelfhulpboekje wat zegt ‘wat er ook gebeurd is, positiviteit helpt je er doorheen’ is onzin. Een echt trauma moet behandeld worden.

Er zijn ook mensen die overal een trauma in zijn, maar dat zijn eerder dramatische mensen. Een persoon die bij een ongeluk 2 benen verliest heeft echt wel een trauma. Iemand die bij een ongeluk zijn arm breekt en volledig herstelt, die heeft zeker iets vervelends meegemaakt, maar zal er geen trauma aan over houden na het herstel.

Opvoeding

Je opvoeding vormt je. Je leert er waarden en normen. Wat goed is en wat slecht is. Waar je openheid over mag geven en waar je je voor moet schamen. Deze opvoeding krijg je van je ouders, school en omgeving. Daar heb je heel je jeugd mee te maken. Zie die diep ingeramde waarden en normen maar eens te veranderen. Dit kan wel, maar kost moeite en kracht. Toch hoef je niet alle elementen van je opvoeding voor waar aan te nemen. Het kan nodig zijn om je los te maken van je opvoeding om tot jezelf te komen.

Omgeving

Ook je omgeving vormt je. Als je bent geboren in een diep christelijk gelovige gemeenschap, in een vrije commune of in een Islamitisch gezin, dan zal dat veel invloed op je hebben. De normen en waarden van de omgeving worden ingeprent. Wat je meemaakt in je jeugd zal de omgeving een stempel op drukken in de trend van goed, fout, schaamte, verzwijgen of juist stimuleren. Er is geen goed of fout bij een omgeving. Als jij gelovig bent en je zit in een gelovige omgeving dan is dat fantastisch. Als er een mismatch is, dan komen de problemen mogelijk naar voren.

Toekomst

Je toekomst kan belemmerd worden door je verleden. Soms is het nodig om een breuk hiermee te maken. Ben je bewust van de voor- en nadelen van je verleden voordat je een breuk maakt. Kijk of het ook niet geleidelijk stapje voor stapje kan. Jij gaat dan van je remmingen en blokkades uit het verleden naar de toekomst die jij wilt.

De toekomst heeft niets te maken met je verleden

De toekomst heeft alles te maken met je verleden, of toch niet? Lees meer in deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *