De toekomst heeft niets te maken met je verleden

Toekomst staat los van je verleden. Laat het los, ga vooruit. Alles wat is gebeurd kun je niets meer aan veranderen. Je kunt er spijt van hebben, van wat er gebeurd is, of wat je gedaan hebt. Maar gedane zaken nemen geen keer.

Ook al heb je ellende achter de rug, de toekomst ligt nog voor je.

Muntje opgooien

De kans op kop of munt is 50%. Als kop pech is en munt is geluk, dan kun je 10 keer achter elkaar kop (pech) hebben gehad. Wat is dan de kans dat je de 11de keer kop of munt hebt? Exact weer 50%. Want ook al is het 10 keer pech geweest, de 11de keer kun je gewoon munt (geluk) hebben.

Ons brein heeft echter wel moeite om het zo te zien. Want, och och och, we hebben al 10 keer pech gehad, dus ik zal er wel voor geboren zijn. En we proberen het niet eens meer.

Invloedssfeer

Ook al vind je dat je in het verleden pech hebt gehad of zaken niet goed gedaan hebt, maak eerst onderscheid of het binnen je invloedssfeer zat. Als het buiten je invloedssfeer is, dan heb je vaak pech en kun je er niets aan doen. Een ongeluk wat buiten je macht ligt. Een ziekte die je overkomt zonder dat je er iets tegen kunt doen. Bij deze gevallen: het leven is niet eerlijk. Accepteer je lot (amor fati) en ga verder met wat je wel kunt.

Lag het wel binnen je invloedssfeer? Je hebt kansen laten liggen, hebt dingen niet gedaan die je wel had kunnen doen? Ook hier geldt: op het moment zelf, heb je dan een bewuste keuze gemaakt? Met inzicht van toen? Inzicht achteraf is makkelijker, veel makkelijker, dan op het moment zelf. Als je met besten kunnen en weten gehandeld hebt, en het pakt niet goed uit, jammer. Blijf jezelf het niet verwijten en ga verder.

Loslaten en verder gaan

Laat het los en ga verder. Klinkt makkelijk, is moeilijk. Maar het kan wel. Werk er iedere dag een stukje aan. Accepteer het verleden en kijk wat je in de toekomst nog wel kunt doen.

Nieuwe start

Soms is domweg een nieuwe start nodig. In je relatie, in je werk, in je omgeving. Een nieuwe partner, een goed gesprek met je huidige partner, een nieuwe baan, een nieuwe omgeving na verhuizing. Een nieuwe start kan nieuwe energie en nieuwe kansen geven.

De toekomst heeft alles te maken met je verleden

De toekomst heeft niets te maken met je verleden, of toch wel? Lees meer in deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *