Bonus voor incompetentie

Deze week (10 mei 2022) was een hele terechte rel over de bonus van Philips topman Frans van Houten. Een van voorbeelden van hoe lang een slechte topman kan blijven zitten en een bedrijf naar beneden haalt. De beurskoers is afgelopen half jaar gehalveerd. Dit komt door zwak en slecht optreden naar aanleiding van bevindingen van Philips producten. Ondanks de slechte aanpak is er door de raad van commissaren van Philips gesleuteld aan de beoordelingscriteria en kreeg Frans van Houten toch nog een miljoenenbonus. Een bonus voor incompetentie.

80% van de aandeelhouders was tegen. Helaas was dat alleen een ‘advies’. Dit gaat waarschijnlijk betekenen dat de aandeelhouders nu gaan stemmen met de voeten. Oftewel, Philips aandelen verkopen.

Wat hiervan te leren?

Bij selectie van aandelen, zet de qualiteit en integriteit van de bestuurders op je checklist. Het kan altijd een keer minder gaan met een bedrijf en er lopen zaken mis. Maar goede bestuurders handelen dat goed en integer af. Die zitten daar voor het bedrijf, de klanten en de aandeelhouders, en niet alleen voor zichzelf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *