Inflatie

Inflatie is geldontwaarding. Geldontwaarding wordt veroorzaakt door geld bij te drukken. Veel geld bij te drukken. Dit is wat in Europa en de US de laatste 10 jaar gedaan is. Dit geld vond eerst zijn weg naar de waardering van aandelen en huizen. Maar gaat nu ook door naar alle andere producten. Daarom stijgt de inflatie in 2021 en 2022 zo enorm hard. De economie is overspannen, energieprijs is hoog, er zijn aanvoerproblemen, zorgen om de oorlog in Oekranie, en er is simpelweg te veel geld. Veel vraag, weinig aanbod, hoge prijs. Geld wordt minder waard.

Wat te doen?

Veel is er niet te doen tegen inflatie. Het beste is dat je geld geinvesteerd is in harde active (zie blog). Aandelen van bedrijven die ook met inflatie hun prijzen kunnen verhogen, vastgoed waarbij een huurverhoging mogelijk is. 100% voor inflatie compenseren gaat niet lukken, dus accepteer deel minder inkomsten. Maar altijd nog beter dan gegarandeeerd verlies op spaarrkening.

Denk ook aan deel van je vermogen in physiek goud aan te houden. Dit is geen inverstering, maar alleen vermogensbehoud.

Hoe er uit te komen?

Om uit de inflatie te komen is er maar een vervelend beproefd recept; rente fors verhogen en accepteren dat er recessie van komt. Dan door de zure appel heen bijten.

Zie ook dit filmpje met uitleg over de inflatie in de jaren 70:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *