Boekbespreking: ons feilbare denken

Schrijver: Daniel Kahneman

Beoordeling: ★★★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: ons brein heeft 2 denksystemen; een snel grof systeem en een langzaam accuraat systeem. Hierdoor ontstaan veel vooroordelen en denkfouten.

Uitgebreidere inhoud

De schrijver legt uit dat er 2 denksystemen zijn. Een snel intuïtief systeem dat snel beoordeelt en beslist (systeem om vroeger in de natuur als mens te kunnen overleven), en een langzaam bewust brein om goed na te kunnen denken. Deze 2 systemen werken vooroordelen, denkfouten en verkeerde beslissingen in de hand. De schrijver legt dat in detail uit.

Vooroordelen ontstaan doordat het snelle denksysteem al veel sneller een oordeel klaar heeft staan, en het bewuste denksysteem meer moeite kost om fouten in het snelle denksysteem te corrigeren.

Denkfouten ontstaan ook door het niet rationeel en snel redeneren van het snelle deel van het brein. Het bewuste brein kan dat niet bijhouden.

Verkeerde beslissingen komen ook vaak doordat het snelle brein al een keuze heeft gemaakt voordat het bewuste brein er over kan nadenken. Hier helpt dus wel het beroemde nachtje er over slapen.

De hoeveelheid paradoxen, voorbeelden en inzichten die het boek geeft zijn te veel om hier op te noemen.

Plus en minpunten

Zeer diepgaand boek met veel inzichten. Het leest daardoor niet echt snel. Neem de tijd ervoor. Herlees het ook een keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *