Vermogensgelijkheid in Nederland

Is er in Nederland vermogensongelijkheid of juist niet? Bij het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) kun je de feiten ophalen.

Dit is de vermogensverdeling in 2022: (bron CBS):

403.100 van de 8.037.000 huishoudens heeft een netto vermogen van 1 miljoen Euro of meer. Dit is rond de 5%. En die huishoudens bezitten 1.021 miljard van de 2.489 miljard van het totale vermogen. Dit is rond de 41%. Dit zijn de feiten: 5% van de huishoudens bezit dus 41% van het vermogen. Is dit eerlijk?

Verdeling van huishoudens

Voordat we een uitspraak kunnen doen nog eerst feiten over de verdeling. Ook hier staan de feiten bij het CBS voor de verdeling per 10% sectie.

Eerst de gezinssamenstelling:

Alleenstaanden zitten meer in de laagste vermogensgroepen. Is dit logisch? Ja, want je hebt met zijn tweeën simpelweg minder kosten per persoon.

Dan soort inkomsten:

Mensen met een uitkering hebben uiteraard weinig vermogen. Dat is logisch, omdat je geen uitkering krijgt bij vermogen van meer dan 7.500 Euro per persoon. Als zelfstandige (dus ook eigen bedrijf) heb je meer kans om een groot vermogen op te bouwen. Je werkt dan voor jezelf en niet voor je baas.

Wat hier vooral opvalt is dat de gepensioneerden meer vermogen hebben. Ook dit is logisch: zij hebben lange tijd gehad om vermogen op te bouwen en bijvoorbeeld de hypotheek op hun huis af te betalen.

Dus op leeftijd:

Hoe ouder, hoe meer vermogen opgebouwd is.

En dat het eigen huis zwaar meetelt in het vermogen is dan ook logisch:

Bijna alle vermogende mensen hebben geld in hun eigen huis zitten.

Eerlijk verdeeld of niet?

Of vermogen nu eerlijk verdeeld is of niet: dat is een vraag die meer met je eigen politieke visie te maken heeft. In Nederland bezit 10% ongeveer 64% van het vermogen.

Als je dit internationaal vergelijkt met data van het World Inequality Report:

LandTop 10% bezit
Nederland64%
Verenigde Staten66%
Zweden58%

De Verenigde Staten zijn nog oneerlijker verdeeld, de Zweden minder. Maar de top 10 bezit nog steeds het gros. Dus wat dat betreft valt Nederland niet uit de toon. Kan het eerlijker? Ja natuurlijk.

Maar feitelijk kun je zien dat:

  • Mensen met een eigen huis meer vermogen hebben
  • Naarmate je ouder wordt je kans hebt om vermogen op te bouwen (je hebt meer gewerkt, dus meer vermogen, en de hypotheek van je huis is afbetaald)
  • Als je voor jezelf werkt heb je grotere kans op groter vermogen dan als je voor je baas werkt

Dus: werk voor jezelf, koop een eigen huis in plaats van te huren en bouw langzaam (als je ouder wordt) vermogen op.

En geef mensen ook de kans om dit te doen! Dat is misschien nog belangrijker; dat iedereen gelijke kans krijgt om vermogen op te bouwen (in plaats van te erven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *