Boekbespreking: omringd door idioten

Schrijver: Thomas Erikson

Beoordeling: ★★★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: inzicht in de 4 gedragstypes; hoe je beter kunt communiceren als je je eigen en het gedrag van de ander beter kent en begrijpt.

Uitgebreidere inhoud

De schrijver legt de 4 gedragstypes van het DISC model uit aan de hand van de 4 kleuren.

  • Rood voor dominant gedrag
  • Geel voor beïnvloedend gedrag
  • Groen voor stabiel gedrag
  • Blauw voor conformistisch gedrag

De schrijver legt per kleur de kenmerken en voordelen van ieder gedrag uit. Ook wordt benadrukt dat bijna niemand alleen maar een kleur heeft. De meeste mensen hebben 2 kleuren. De meest voorkomende kleur überhaupt is groen. Dus als je iemand tegenkomt die je nog niet kent, ga maar even uit van groen gedrag.

Iedere kleur en dus ook gedrag heeft zijn nadelen en uitdagingen. Het doel van de schrijver is niet om hier een oordeel over uit te spreken. Het doel is dat iedereen beseft wat zijn kleur is en wat dat betekent voor omgaan en communiceren met mensen met een andere kleur. Het doel is dan meer begrip, geduld en betere communicatie en samenwerking.

Naast de de standaard DISC theorie behandeld de schrijver nog drie bijzondere zaken als toevoeging: de reactie van personen op drank, de reactie op stress en boos worden.

Reactie op drank: een van de grappige constateringen van de schrijver in het boek dat de personen anders reageren op drank. De stillen worden rumoerig en de mensen met grote mond worden stil.

Reactie op stress: In een stress situatie zal een persoon vaak terugvallen op zijn primaire kleur en bijbehorend gedrag versterkt vertonen. Een rode gaat er nog harder in. Een gele praat nog meer. Een groene wordt nerveus, gereserveerd en stil. Een blauwe wordt nog stiller.

Boos worden: bij het boos worden om iets vergelijkt de schrijver met drankglazen. Een rode heeft een borrelglas, snel vol, snel leeg; wordt snel boos, maar is het snel vergeten. Een gele is een bierglas, minder snel boos, minder snel vergeten. Een groene is een wijnvat; wordt niet tot nooit boos, maar als ze boos worden dan komt alles eruit en is niets meer te herstellen. Een blauwe is een emmer met een kraantje eronder; het kraantje lekt continu wat leidt tot continu zeurend en cynisch overkomend gedrag, maar lucht wel op voor de blauwe persoon.

Waar komt de titel nu vandaan? Van een typisch Rood iemand die vindt dat de rest te langzaam is en het niet snel genoeg snapt; die dus volgens hem idioten zijn.

Plus en minpunten

Leuk en herkenbaar boek over gedrag van personen. Herkenbaar voor jezelf, je eigen gedrag, en herkenbaar voor anderen en gedrag van anderen. Goed boek om na een paar jaar weer te herlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *