DISC profiel

Het DISC profiel is een van de bekendere persoonlijkheidstesten.

D = Dominantie (rood)

I = Invloed (geel)

S = Stabiliteit (groen)

C = Consciëntieusheid of conformisme (blauw)

De DISC profilering is bekend geworden door het boek “Omringd door idioten” en gebaseerd op de persoonlijkheidsleer van Hippocrates. Je kunt de DISC test in het kort ook zelf doen op deze site. Uiteraard is deze gratis test niet diepgaand en alleen bedoeld om je een eerste inzicht te geven.

Na de test weet je welke kleur (of kleuren) bij jouw persoonlijkheid het meeste naar de voorgrond komen. Iedere kleur heeft zijn sterke kanten en uitdagingen. De sterke kanten kun je in het diagram hier boven lezen. De uitdagingen zitten in het werken met de personen die de anti zijn van je sterke kanten. Ben je snel en expressief, dan zul je meer moeite hebben met iemand die geduldig alle details in stilte uitzoekt. En vice versa uiteraard.

Welke kleur is goed?

Geen van de kleuren is beter dan de andere. Het is gewoon een beschrijving van een persoon hoe die zich van nature opstelt. Het is de situatie die bepaalt hoe een persoon er op reageert en of een persoon past bij de situatie. Als je een operatie moet ondergaan door een chirurg, dan wil je een blauwe hebben die de details goed controleert. Als je een brand moet blussen, liever een doortastende rode persoon. Is het nodig om creatieve ideeën te hebben, ga naar een gele persoon. Is het belangrijk om veel repeterend werk te verzetten: zet de groenen aan de taak.

Dus de ene kleur is niet beter dan de andere. Ken je eigen kleur met de bijbehorende sterktes en zwaktes.

Teamwerk en de kleuren

De kleuren komen wel tot uitdrukking in team werk en taken binnen een team. Een team met alleen maar een enkele kleur is een ramp. Je team is het beste als er een goede balans en mix van kleuren is. Diversiteit dus.

Samengestelde profielen

Veel mensen hebben niet een kleur maar twee. Lees meer over deze samengestelde profielen in deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *