Verdieping: blijven leren

leerdoel

Om te blijven leren, kun je jezelf een doel gaan stellen. Dit leerdoel is dan het punt op de horizon waar je wilt uitkomen. Vanuit het leerdoel kun je bepalen wat je nodig hebt aan training. Vaak zal het zijn dat training niet eens nodig is. Je hebt bijvoorbeeld in het verleden al een training gehad over een bepaald onderwerp, en hoeft alleen maar de stof opnieuw door te lezen. De kunst zit namelijk in de uitvoering en niet in de theorie.

Leerdoel voorbeeld

Een voorbeeld van een leerdoel kan zijn: ‘beter communiceren door actief te luisteren’. De theorie hierachter is niet zo lastig. Actief luisteren doe je door echt te luisteren en empathie te tonen, actief samen te vatten, en door te vragen. Het doen is echter lastiger. Nu je jezelf zo’n doel heb gesteld, ga je proberen bij iedere gelegenheid dit toe te passen. Op het einde van de dag evalueer je met jezelf: wanneer heb ik het actief toegepast? Ging dat goed? Wanneer lukte het niet? Waarom lukte het toen niet? Wat moet ik doen om er wel aan te denken om het te doen? Wat was het effect wanneer het wel lukte?

Leren door te falen

Falen is niet erg. Het lukt bijna nooit de eerste keer. Wat belangrijk is, is dat je gemotiveerd door blijft gaan en er van blijft leren. In zijn motivatie speech noemt Denzel Washington dit: fall forward. Fall forward wil zeggen: val, en sta weer op door naar voren te kijken. Doe vooral geen fall back: dus niet terugvallen in oude gewoontes.

 

 

Falen is een kunst. Lees hierover meer in de boekbespreking van ‘De kunst van het falen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *