Mensenkennis: narcist

narcist

Een narcist is vernoemd naar de Griekse figuur Narcissus. Die was verliefd op zichzelf (zie het schilderij, waar hij verliefd kijkt naar zijn eigen spiegelbeeld).

narcist

Hoe herken je een narcist?

Kenmerken van een narcist (waar hij staat, kan ook zij staan!):

  • Hij is geweldig
  • Hij is arrogant
  • Hij is afgunstig
  • Hij maakt nooit fouten, het is altijd de schuld van iemand of iets anders
  • Hij kan heel competent en amicaal overkomen als eerste indruk
  • Hij claimt mensen
  • Hij deelt de wereld in mensen die voor hem en tegen hem zijn
  • Hij voelt niks voor jou, je wordt misbruikt, je krijgt niks terug, hoeveel je ook geeft
  • Hij manipuleert

Omdat een narcist alleen om zichzelf geeft, en niet om jou, maakt dat hij al snel met 1:0 voorstaat. Dit omdat de normale mensen wel wederkerigheid toepassen in sociaal gedrag.

De favoriete uitspraak van een narcist is de volgende: “Niemand is perfect.”. Het is waar, zegt niks, maar roept toch emotie op bij ‘normale’ mensen.

Hoe om te gaan met een narcist?

Als het kan: mijd een narcist ten alle tijden. Zodra je het herkent, wegwezen. Geen zaken mee doen, geen persoonlijke relaties mee aanknopen. Afstand houden. En dan niet 1,5 meter Corona afstand, maar neem 1,5 km of meer.

Ben je toch gedwongen om met een narcist samen te werken: lees erover, en probeer allerlei zaken uit om de effecten van de narcist te beperken. Maar ga nooit jezelf verlagen en zijn hulpje worden. Daar ga je aan onderdoor. Weerstand bieden aan een narcist is heel lastig en vergt grote moed en inspanning. Onthoud: jij bent niet het probleem, maar de narcist, al zal de narcist het net andersom aan je proberen te verkopen; jij bent het probleem, en niet de narcist zelf. Confronteren dat de narcist dit gedrag heeft, is bijna altijd zinloos helaas. Hij is toch er van overtuigd dat hij gelijk heeft, en dat jij hem aanspreekt maakt van jou een vijand.

Moet je voor een narcist als baas werken: overweeg serieus ontslag te nemen.

Hulp bieden

Zie je in je omgeving mensen die stoeien in de omgang met een narcist? Steun ze. Steun ze door ze te wijzen op een van de vele sites met informatie over hoe om te gaan met narcisme. En steun ze door ze hun verhaal te laten doen.

Boeken

Boeken over narcisme:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *