Boekbespreking: omringd door narcisten

Schrijver: Thomas Erikson

Beoordeling: ★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: narcisten bestaan, kom je er een tegen, maak dat je wegkomt en ze mijdt.

Uitgebreidere inhoud

De schrijver legt uit wat narcisme inhoudt. De kenmerken volgens de psychologie komen voorbij en het destructieve en manipulatieve handelen van de narcist komt uitgebreid aan bod.

De belangrijkste boodschap is dan ook: herken de narcist. En zorg dan dat je zo snel mogelijk bij hem of haar uit de buurt komt. Ook in een relatie; direct verbreken. Op het werk; maken dat je weg komt.

De schrijver is bekend om zijn 4 kleuren van de DISC taal; rood, geel, groen en blauw. Hij behandeld dan ook hoe je met iedere kleur door een narcist bespeeld kunt worden. En ook hoe je met je kleur de zwakke kanten van jezelf herkent en dan toch weerstand kunt bieden aan de narcist.

Een uniek stukje is de verhandeling over collectief narcisme. Dit is narcisme van een hele groep mensen tegelijkertijd. Mensen die een enkele mening zijn toegedaan en niet openstaan voor meningen van anderen.

Een ander goed stuk gaat over het feit dat we met zijn allen narcistischer zijn geworden. Sinds de jaren 70 staat het individu steeds meer voorop. Het gaat om jezelf en minder om de groep en de maatschappij. De meeste social media apps zijn platfrom om jezelf te profileren. Dit alles wakkert narcisme aan.

Plus en minpunten

Verwacht geen verdieping van de DISC taal. Dit is een boek over narcisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *