Megatrend: voedsel en water voor groeiende wereldbevolking

Het gaat steeds beter in de wereld. De wereldbevolking groeit door en wordt rijker. De groei neemt af naarmate de welvaart toeneemt. Rijkere gezinnen hebben over het algemeen minder kinderen. Door de welvaartstoenamen en bevolkingsgroei stijgt wel nog steeds te vraag naar voedsel en schoon drinkwater.

Toenemende vraag naar voedsel

Om aan de toenemende vraag naar voedsel te voorzien is er meer landbouwgrond nodig, of voor dezelfde landbouwgrond een hogere opbrengst. Deze opbrengst verhoging kan helaas vaak niet zonder bestrijdingsmiddelen. De trend naar minder belastende bestrijdingsmiddelen is prima. Ook verbouwen in kassen is prima (deze hergebruiken vaak CO2). Kweekvlees in plaats van natuurlijk vlees is ook een trend. Of dit een geaccepteerde vorm van vlees is, wordt is nog wel de vraag. Hetzelfde geldt voor genetisch gemanipuleerd voedsel. Dit zijn meer ethische vragen.

Bekende bedrijven in onkruidverdelgingsmiddelen: Bayer, ChemChina (Syngenta), BASF, Dow Chemical.

Bekende bedrijven in plantenveredeling: Bayer (Monsanto), ChemChina (Syngenta).

Bekende bedrijven in de voedselproductie: Cargill, Archer Daniels Midland, Nestle.

Toenemende vraag naar drinkwater

Door de toenemende bevolking is er ook toenemende vraag naar drinkwater. Drinkwater kan worden gewonnen uit bronnen, rivieren en meren. Maar denk bij drinkwater ook aan behandeling van afvalwater. Hoe schoner en beter het afvalwater gereinigd wordt, hoe beter het als drinkwater te benutten is. In gebieden met weinig bronnen rest niet anders dan drinkwater in flessen.

Bedrijven die werkzaam zijn in afvalwater verwerking: Suez, Dow Water, BASF, 3M.

Bedrijven die drinkwater in flessen aanbieden: PepsiCo (Aquafina), Coca Cola (Dasani), Nestle, Danone (Evian).

 

 

One Reply to “Megatrend: voedsel en water voor groeiende wereldbevolking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *